Discussie over plannen nieuw zwembad

Vrijdag 26 maart 2021

Door Tim Uilen

Still uit gemeenteraadsoverleg

Er komt een nieuw zwembad in Apeldoorn. Het nieuwe bad zal de Sprenkelaar vervangen, na 50 jaar is het zwembad aan het einde van zijn levensduur. Een 8-baans 25-meterbad zal dus het oude bad vervangen. Een peuterbad, meerdere voorzieningen, waaronder horeca en een glijbaan zullen allemaal deel uitmaken van het ontwerp. Er is een onderzoek gedaan naar een ontwerp dat het beste past bij de toekomst van Apeldoorn, hier is dus het 8-baans 25-meterbad uitgekomen. Maar met die afmetingen is niet iedereen het mee eens.

Zwemverenigingen

Tijdens het bedenken van een ontwerp, en de onderzoeken die zijn gepleegd, heeft de gemeente gesprekken gevoerd met de zwemverenigingen. Vanuit de verenigingen werd voornamelijk gepleit voor een bad met 8 banen, 2 meer dan de Sprenkelaar. Een 50-meterbad is wel besproken, alleen vrezen de zwemverenigingen dan voor hogere huurtarieven. Ook de duikvereniging heeft een wens, namelijk een verdiept deel in het bad. Korps Mariniers en de brandweer tonen hier ook belangstelling voor. Later wordt bekend of dit voorstel haalbaar is.

Gemeenteraad

Bij het gemeenteraadsoverleg van gisteravond, donderdag 25 maart, werd het nieuwe bad besproken. Iedereen staat achter het feit dat een nieuw bad nodig is, maar de grootte van het bad was nog wel een puntje van interesse. Peter Messerschmidt, van Lokaal Apeldoorn, bracht een idee van een 2 keer 25-meterbad naar voren. Uit het eerdere onderzoek kwam de conclusie dat een 50-meterbad te groot voor de behoefte is en ook dat de jaarlast voor de gemeente te hoog is.

“Een 2 keer 25-meterbad zal goed zijn voor groei binnen de zwemverenigingen”, zegt Peter Messerschmidt. “Als we naar de toekomst kijken, dan moeten we rekening houden met de groeicapaciteit.” Eerder werd ook aangekaart dat veel Apeldoorners buiten Apeldoorn zwemmen, daarom was er vanuit de sportraad ook urgentie nodig om het nieuwe bad te bouwen. Wel is de sportraad tevreden met het huidige plan van een 25-meterbad, iets waar de meerderheid van de raad ook achter staat.

Locatie

Interesse van Korps Mariniers en de brandweer was al bekend, maar andere partijen hebben ook hun interesse geuit. “Aventus heeft al gezegd dat ze eventueel nieuwe opleidingen wil starten met het bad”, zegt Sander Kok, van de SGP. “Daarvoor is de locatie van het bad heel belangrijk. Ook de militairen in Uddel hebben interesse getoond.” De locatie is de volgende stap waarin een besluit moet worden genomen. Het college heeft een aantal voorkeurlocaties en zodra deze bekend zijn zal de gemeente met betrokken en omwonenden een gesprek opstarten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!