Een avondje verkiezingsuitslag bij de politieke partijen

Donderdag 13 september 2012

Door Randy Gasper

Randy Gasper

Het was een spannende nek-aan-nekrace tussen de VVD en de Partij van de Arbeid. Bij de exitpolls werd de prognose gesteld dat maar liefst 41 zetels naar de VVD zouden gaan en 40 zetels naar de PvdA. De klappen vielen hard in het PVV en GroenLinks kamp. D66 keek tevreden toe en praatte zichzelf al als bruggenbouwer in de nog te vormen coalitie. Een paarse flirt. In Apeldoorn zochten diverse partijen het vertier op, om samen in ontspannen sfeer naar de uitslagen te kijken. Bij de linkse partijen althans. Door hen werden we uitgenodigd om bij hen mee te komen kijken. Ik besloot op de uitnodigingen in te gaan.

Om 22.00 uur was het nog rustig bij het feestje van de PvdA. De Flierefluiter diende als locatie, de uitslagen werden op groot scherm geprojecteerd, maar veel partijgenoten hielpen nog mee met de officiële werkzaamheden rondom de verkiezingen. Dus besloot ik even bij D66 te buurten. Praktisch tegen de Flierefluiter aan woont D66’er Bart Lauw. De beste man heeft de laatste weken intensief campagne gevoerd, waaronder een zaterdagmiddag samen met Alexander Pechtold in het centrum van Apeldoorn. Ik kwam in het hol van de leeuw. Al twee keer flirte ik met deze partij (de laatste lokale verkiezingen en de landelijke verkiezingen van dit jaar). En ook twee keer stemde ik anders.

Maar bij Bart is iedereen welkom (hij is vast stiekem SP’er). Dus ook ik. Bij D66 zat de stemming er goed in. Vrienden en familie kletsen gezellig over hun bescheiden, maar belangrijke overwinning. Ook wethouder Olaf Prinsen, van origine D66, was uiterst tevreden over de prognose van dat moment (12 zetels): “We hebben nooit de illusie gehad de grootste partij te worden, wel een stabiele partij die schreeuwt om hervormingen. Dat riepen we in 2006 en is nu iets wat andere partijen ook roepen. Als je nu kijkt naar de twee grote winnaars en hun verschillen, kunnen wij wel eens de partij zijn die een brug slaat tussen de twee om een stabiel kabinet te formeren. En dat kan eventueel ook met het CDA erbij.” De handen gingen in de huiskamer vervolgens nog even op elkaar voor de anti-Wilders speech van grote verliezer Jolande Sap. Een onverwacht steuntje in de rug voor Pechtold, die bekend staat om zijn strijd tegen Wilders.

Als RTV Apeldoorn bij D66 binnen wandelt, wordt het tijd voor mij om even ruimte te maken en weer terug te lopen naar de Flierefluiter. Een kleine veertig zetels moet immers gevierd worden. Ik schud nog even de hand met onze mediacollega’s, begroet de aanstormende Jongeren Democraten die hun meeting hadden in de Finnegan’s en zet definitief koers richting de linkse partijen in de Flierefluiter. We zien daar ook een enkel lid van Groen Links en Partij voor de Dieren, maar de meeste aanwezigen zijn toch de PvdA’ers.

Maar echt een knalfeest is het niet. Geen extreem gejoel, geen polonaise, geen disco. Wel veel blije gezichten. Fractievoorzitter Marga Jonkman van de PvdA in Apeldoorn straalt en kijkt vol trots naar hun landelijke partijleider. Ook voormalig wethouder Eppo Gutteling reageert zeer tevreden: “Dit is echt een mooie overwinning. Ik ben blij dat we het zo goed hebben gedaan. Nu wordt het interessant voor Nederland.”

Hoewel het CDA natuurlijk niets te vieren had na wederom een forse nederlaag, kon ik het leed met hen niet delen. Zij hadden besloten naar Scheveningen te reizen om met partijgenoten aan te kijken, wat er van het CDA overbleef. Met 13 zetels zijn ze misschien verliezer, maar is het goed mogelijk dat zij – al dan niet met D66 – de lijm vormen tussen links en rechts. De Apeldoornse SP’ers, die in Apeldoorn op dit moment niet in de raad vertegenwoordigd zijn – vierden hun consolidatie van 15 zetels in Deventer. Wat de VVD deed is me onbekend, maar daar zal flink gedanst zijn.

De linkse feestjes in Apeldoorn waren bescheiden. Misschien wetende waar links vandaan is gekomen. Maar al met al veel tevreden gezichten. Links doet weer mee!

Later volgt nog een verslag van de Jongeren Democraten

Welke coalitie ziet u het liefst?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

D66 PvdA VVD

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!