Expert waarschuwt voor Brabantse drugspraktijken
Door Daniel van Harmelen
Als Apeldoorn niet nu al preventief inzet met harde maatregelen, dan is het goed mogelijk dat de Brabantse drugsbaronnen naar onze regio komen. Nu de provincie Brabant en veiligheidspartners de duimschroeven aandraaien is de kans groot dat de drugsboeren daar eieren voor hun geld kiezen. De Veluwe is dan een mogelijke volgende halte.
Die waarschuwing deelde veiligheidsexpert Nicky Laan donderdagavond bij de gemeenteraad. De gemeenteraad moet in juli bekijken welke prioriteiten zij de komende vier jaar willen stellen voor een veilig Apeldoorn. Wat haar betreft is ondermijning één van die prioriteiten. En mochten die problemen nu nog meevallen, dan is preventief beleid hard nodig om ze te voorkomen.
,,In het oosten zien we steeds meer dumpingen van drugsafval.”, ze noemt het waterbedeffect. Wie op de ene plek de druk opvoert, maakt dat de problemen zich verplaatsen naar elders. In dit geval is het Oosten van Nederland een logische volgende stap. ,,Dat is een aanname, maar je zult zien dat gemeentes rondom Apeldoorn ook hun aanpak intensiveren.”
Een manier om criminelen af te schrikken is de Wet Bibob. Met die wet kan de gemeente Apeldoorn vergunningen intrekken als blijkt dat er sprake is van criminele activiteiten. Die wet is twee keer toegepast in 2017. Ook moet de gemeente zelf een belangrijkere rol krijgen, zoals in het sluiten van panden. ,,Strafrecht alleen is niet genoeg. Er moet gekeken worden naar de mogelijkheden in het bestuursrecht en fiscaal recht.”, volgens Laan is het zaak dat niet alleen criminelen aangepakt worden, maar ook hun netwerken.
Verwikkelen van bovenwereld en onderwereld
Met ondermijning doelt Laan op het verband tussen de ‘bovenwereld’ en de onderwereld. Een makelaar die een huis verkoopt en in cash uitbetaald krijgt, kan al snel verzeild raken in witwaspraktijken. Tien kappers in één straat die allemaal voor een tientje knippen is ook verdacht. En een nieuwe trend moet ook goed in de gaten worden gehouden: met PGB-fraude is ook flink geld te verdienen.
Volgens Europol zijn Nederland en België dé Europese hotspots voor de productie van MDMA (XTC) en amphetamine. Een deel daarvan wordt verkocht in Noord- en Zuid-Amerika en Australië, hoewel het grootste gedeelte in Europa zelf verhandeld wordt. De verspreiding van de drugs wordt vooral gedomineerd door ‘Outlaw Motorcycle Gangs’, oftewel criminele motorclubs.
Artikel gaat onder de afbeelding verder
Het rapport is hier te vinden (PDF)
Verboden
Motorclub Bandidos is inmiddels verboden, hoewel de motorclub daartegen in beroep is gegaan. Of dat ook voor Satudarah geldt is nog niet zeker. Het college van B en W wacht de rechtszaak die daarover loopt af. Burgemeester Berends besloot vorig jaar nog om een clubhuis van Satudarah te sluiten. In het clubhuis werden drugs, wapens en grote sommen geld gevonden. ,,We zullen na de uitspraak van de rechter moeten kijken wat we met dat clubhuis doen.” aldus Berends donderdagavond.
Eerder berichtte Apeldoorn Direct al dat de burgemeester Satudarah ‘kwijt’ was na het sluiten van het clubhuis. Volgens de burgemeester stuurde Satudarah daarop ‘per ommegaande’ een bericht: ,,Wij zijn er nog steeds.”
De gemeenteraad mag vijf topprioriteiten aanwijzen waar de de veiligheidspartners mee aan de slag gaan. Ondermijning kan daar één van zijn. Andere prioriteiten die experts donderdagavond voorstelden zijn Digitale Criminaliteit en Overlastgevende Personen.
REACTIES