Gratis grijze container zit er niet in

Vrijdag 23 juni 2017

Door Daniel van Harmelen

Een idee van Lokaal Apeldoorn om toch een grijze container bij de Apeldoornse huizen te hebben staan is afgeschoten in de gemeenteraad donderdag. Het is de vraag of de gemeente Apeldoorn te hard of niet hard genoeg aan het recycleplan sleutelt.

De discussie over het recycleplan van Apeldoorn, waarbij de grijze bakken dienen te verdwijnen om plaats te maken voor oranje bakken, ging vooral over het tempo van de plannen. Lokaal Apeldoorn wil samen met het CDA en de SGP niet te hard van stapel lopen. ,,Een klein grijs afvalbakje dat opgehaald wordt, is dat niet erg? Dit is een oorlog aan de grijze container”. Die bak zou daarnaast ‘gewoon’ gratis moeten zijn, vindt de partij. Het gaat om de service naar de Apeldoorners, volgens Messerschmidt. Wethouder Mark Sandmann noemt die uitspraak ’te hard’. ,,Het is niet onmogelijk om een grijze bak te hebben. Het kost alleen meer, zoals ook in het plan staat“. De ‘nieuwe’ grijze bak zou elke twee weken geleegd moeten worden.

Tempo

Volgens Maaike Moulijn van de Partij voor de Dieren loopt de gemeente Apeldoorn ernstig achter. ,,Een kleine gemeente als Horst aan de Maas krijgt het voor elkaar om flink te snijden in de hoeveelheid afval per huishouden. Wij zouden koplopers moeten zijn zei wethouder Olaf Prinsen (nu vervangen door partijgenoot Mark Sandmann, D66, red.), maar dat zijn wij allang niet meer”. Hessel Dooper van het CDA twijfelt of Apeldoorners blij zijn met nog snellere veranderingen, ook gezien de kritiek op het plan om de grijze bak te vervangen met een oranje voor plastic. Hij krijgt bijval van partijen D66 en SGP die met hem twijfelen aan het plan van Maaike Moulijn.

Wat in Horst aan de Maas werkte waren de extra kosten voor grijs afval. Een grijze afvalzak kost in die gemeente €1,20. Dat biedt perspectief voor een duurdere grijze bak, of geen grijze bak.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?