Harde klappen deze week

Zaterdag 23 maart 2019

Door Edward Butter

Edward Butter

Phoe, dat was me het weekje wel. Onze hele eigenste terreur aanslag door onze hele eigenste terrorist. We horen er weer bij; en dat willen we weten ook. Toch jammer dat die verkiezingen de boel een beetje verstoren. Ons land draait daarbij behoorlijk naar rechts. Op links kreeg alleen GroenLinks er stemmen bij. En volgens mij hebben alle andere linkse partijen het helemaal aan zichzelf te danken.

Mijn God, wat heb ik – als links monstertje – de dogma’s op rechts bestreden. Vooral die van de gereformeerden en andere aanhangers van de kruistochten. Homohaat, abortus, euthanasie, doodstraf en zo meer. De meesten waren tijdens de tachtigjarige oorlog reeds teruggedrongen tot ver onder de grote rivieren. Wij – hippie en progressief links – drongen de overgeblevenen richting Putten en de rest van de biblebelt. Het land knapte ervan op, werd vrolijker en vrijer en bood meer ruimte voor humor. Vooral het cabaret, de vrije pers en bewindslieden kregen meer ruimte en dat is mooi.

De afgelopen week kregen we echter weer flink op onze neus. En nog hoor ik links juichen alsof ze aan de winnende hand zijn of in ieder geval niet zoveel verloren hebben als verwacht. Laten we ons eens afvragen wat we fout gedaan hebben in plaats van te zwelgen in ons eeuwige gelijk. Hoeveel stemmers hebben we weggejaagd door met rechts in zee te gaan en onze fout tot op de dag van vandaag niet te herstellen? Hoeveel stemmers hebben we weggejaagd door het praten over een multireligieuze samenleving tot een taboe te verklaren? Dezelfde normen en waarden van gereformeerden en andere volgelingen verfoeiden – en bestreden – we. Bij de moslims omarmen we het (Homohaat, abortus, euthanasie, doodstraf en meer zoals eerwraak, besnijdenis, onverdoofd slachten) als cultuurgoed. Nu hebben we een tik op onze neus gehad en terecht! En nog steeds hoor ik de leiders van links juichen alsof het wel meevalt. Waar zijn de strijders uit vervlogen tijden? Mensen die opkwamen voor het individu en anderen – vaak industriële eigenaren – verplichten de medewerkers goed te behandelen?

Aan de PvdA zou ik willen zeggen keer terug op uw schreden. Wordt weer een partij die nooit en te nimmer met rechts zou regeren als rechts de grootste is. Rosa Luxemburg tipte dit al aan in 1903. Ga die dertig weggelopen zetels – een vette meerderheid – vragen of ze terug willen komen. Asscher – deelnemer destijds – afzetten. Lutz als leider?

SP laat die dogma’s uit het feodalisme los en voeg je naar de moderne samenleving. Ga voor het basisloon en ga niet zo hard op dat zorgplan leunen. Een verhoging van de uitkeringen maakt het arbeidspotentieel niet kleiner. Echt we hebben belangrijker zaken aan ons hoofd dat zorgplan hoewel het er ook best komen. Schaam je voor het benaderen van mensen om half acht ’s avonds met een computer. Ze zijn stemgerechtigd en wensen derhalve voor vol aangezien te worden.

PvdD hef jezelf op en wordt lid van een partij van de mensen. Begin daarbinnen een krachtige lobby voor het gehele ecosysteem en laat van je horen. Je bent simpelweg geen politieke partij net als de partij voor de transgenders en 50+ niet. Jullie zijn actiegroepen die een deel van de samenleving bedienen. Politieke partijen zijn er voor de hele samenleving.

GroenLinks verander je standpunten met betrekking tot vluchtelingen en je wordt nog twee keer zo groot. Maak ze in ieder geval bespreekbaar. Daarna is het te hopen dat veel FvD en PVV’ers terug komen. Ik zelf ga dan in ieder geval op jullie stemmen over twee jaar en ik hoop dat SP, PvdA en PvdD dan ook in jullie op gaan en dat jullie de sterke sociaal democratische partij worden die op links nodig is.

Lokaal ga niet in de provincies en de waterschappen. Steden en genoemde liggen vaak overhoop en hebben tegengestelde belangen. Dus lokaal blijf lokaal.

DENK ga een vrije, open partij worden of – nou ja- verdwijn want die partijen zijn er voldoende. De nul zetels die DENK in de eerste kamer heeft behaald maakt mij dan nog blij. Toch nog enig gezond verstand bij mijn volk. Oei ‘mijn volk’ da’s een gevaarlijke, maar niet in mijn geval.
Daar hoort gewoon iedereen bij met een Nederlands paspoort of identiteitsbewijs.

Dus kom op links, laat ons veranderen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

Column GroenLinks PvdA

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!