Moeders wederom op de bres?!

Maandag 24 februari 2014

Door Yvonne Schoolderman pseudoniem Yvonne Sonke

Yvonne Schoolderman


De strijd is gestreden. Tenminste, zo lijkt het. De afgelopen weken lieten veel ouders van zich horen. Dit omdat de Eerste Kamer de enige was die de nieuwe jeugdwet kon tegenhouden.

Behalve de professionals die in de Jeugd-ggz werken, viel het mij op dat vooral veel moeders van zich lieten horen. Niet onbegrijpelijk, want als het je eigen kind mogelijk aangaat veranderen veel moeders in leeuwinnen. Vechtend tegen alles wat hun kind kan bedreigen. In dit geval de wetswijziging (van staatssecretaris Van Rijn) die al was goedgekeurd in de Tweede Kamer. In deze wetswijziging wordt de jeugdzorg (ondersteuning en hulp aan jeugdigen en hun ouders) ondergebracht bij de gemeenten.

In de weken voordat het wetsvoorstel naar de Eerste Kamer ging, werd er heel hard actiegevoerd om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen voor een petitie. Uiteindelijk werden er meer dan 90.000 verzameld! Helaas heeft dit de Eerste Kamer niet op andere gedachten gebracht.

Naast de jeugdwet gaat er ook veel veranderen in de zorg, net name voor de mensen die thuis zorg nodig hebben. Ook dit moet de gemeente gaan regelen en indiceren (WMO). Binnen deze groep vallen vooral de (kwetsbare) ouderen (niet alleen, maar dit is wel de grootste groep). Helaas was daar de actiebereidheid minder onder en voor

Na 2015 zal ook de zorg voor arbeidsgehandicapten onder de hoede van de gemeenten vallen. Ga er maar aan staan.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen verwacht men een erg lage opkomst en daar wil ik u graag even voor wakker schudden! De wetswijziging is goedgekeurd door de Eerste Kamer. Dat lijkt nu dus een voldongen feit. Maar door uw stem uit te brengen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen heeft u nog een mogelijkheid om voor een partij te kiezen die de (jeugd)zorg binnen uw gemeente belangrijk vindt. De gemeente moet de nieuwe plannen gaan uitvoeren met een kennisachterstand en ook nog eens met minder budget. Elke gemeente zal duidelijke keuzes moeten maken. Ook hier in Apeldoorn!

Ook al weet u misschien niet zoveel van politiek en interesseert het u mogelijk helemaal niets, het kan wel eens heel belangrijk voor uw persoonlijke situatie zijn. Dus probeer u enigszins te verdiepen in de programma’s van de verschillende (lokale) politieke partijen en vergeet vooral niet te stemmen. Ook dat is eigenlijk een vorm van actie voeren! Dus moeders… opnieuw op de bres! Nu voor een grote opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!