Partij voor de Dieren: Verf het Marktplein

Vrijdag 6 oktober 2017

Door Daniel van Harmelen

Voorbeeld door de Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren wil het Marktplein voorzien van regenboogkleuren voor de emancipatie van homo’s, transgenders en anderen binnen de LHBT-gemeenschap. Het voorstel staat in een open brief aan burgemeester en wethouders. Eerder nog werd een plan voor een regenboogzebrapad door de gemeenteraad afgeschoten. Fractievoorzitter Harry Voss laat het daar echter niet bij zitten en heeft zelfs een voorbeeld op laten tekenen.

Volgens Voss is dit de manier om homo-emancipatie in de publieke ruimte plek te geven. ,,De juridische kant van een regenboogzebrapad is simpel: Het is feitelijk geen zebrapad”. Dat zou volgens verkeerspsychologen tot verwarring leiden, en vervolgens tot onnodige ongelukken. De discussie moet met het voorstel van de PvdD beslecht worden.

Vorig jaar nog dienden GroenLinks, D66 en PvdA een motie in om een regenboogzebrapad te realiseren. Dat voorstel haalde geen raadsmeerderheid, voornamelijk door de christelijke partijen die twijfelden over de verkeersveiligheid van zo’n pad. De PvdD gaat nu mee in die twijfels, maar Voss wil de teleurgestelde partijen nu toch een hart onder de riem steken. ,,Terecht hebben GroenLinks, PvdA en D66 gevraagd wanneer dit regenboogpad er gaat komen”.

Ook Voss snapt dat het pad er niet meer gaat komen. Hij vervolgt: ,,Wij doen u daarom de volgende suggestie: vrolijk het Marktplein en/of het Stationsplein op met een regenboog. Op die manier is er geen sprake van verkeersrisico’s terwijl Apeldoorn luid en duidelijk laat zien dat zij pal staat voor de rechten van LHBTI. Hierbij een voorbeeld hoe dit eruit kan komen te zien”.

Fenne de Kroon diende deze zomer nog een brief in bij wethouder Kruithof, die blij was met dat burgerinitiatief. GroenLinks hield een regenbooginitiatief, waarbij verschillende ideeen opkwamen. Daar werd ook het marktplein genoemd als mogelijk canvas voor een regenboog.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

Marktplein Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!