Rainbowchallenge GroenLinks tot nu toe succes

Zaterdag 10 juni 2017

Door Daniel van Harmelen

De ‘Rainbowchallenge‘ van GroenLinks Apeldoorn is tot nu toe een succes. De partij kreeg een breed scala aan ideeën binnen om de regenboogvlag, het internationale symbool van homo-acceptatie en emancipatie, een prominente plek in de binnenstad te geven.

Gisteren kwam Fenne de Kroon al een brief indienen waarin ze oproept om een regenboogzebrapad te steunen. Het is één van de vele ideeën die GroenLinks tot nu toe binnen heeft gekregen. In die brief is ze hard naar partijen die de motie van de PvdA, GroenLinks en D66 in november 2016 niet steunden, waarin die partijen opriepen tot een regenboogzebrapad.

In de brief staat het volgende: ,,Ten derde vonden sommige partijen dat een regenboogzebrapad alleen maar een speciale groep zal uitlichten, en dat het daarom een slecht idee is. Dit kan ik echter alleen maar interpreteren als: ‘We zijn bang om openlijk LHBT’ers te steunen.’ En dat in de 21e eeuw in wat ooit het meest tolerante land was.” Ze trekt zich de acceptatie en emancipatie van homo’s persoonlijk aan. ,,Volgens de Nederlandse grondwet wordt homoseksualiteit getolereerd, maar vaak is tolerantie alleen niet genoeg. Mijn ouders zijn lesbisch en lopen vaak hand in hand door de Hoofdstraat. ‘Ik durf het wel, maar we worden wel heel vaak en naar aangekeken.’, zei mijn moeder toen ik haar naar dit onderwerp vroeg.” (lees de hele brief hier)

GroenLinks heeft inmiddels, naast het zebrapad, een hoop andere ideeën verzameld, waarvan de meest opvallende ook van Fenne komt. Een boom, geheel naar de tekenstijl van Nijntje van Dick Bruna, met grote gekleurde blaadjes met de kleuren van de regenboog. ,,Die zou bij alle andere kunstwerken op het stationsplein kunnen komen, bijvoorbeeld”, legt Fenne uit.

Fenne is blij met de steun van wethouder Kruithof, die zelf ook erg enthousiast is. ,,Hij is blij dat hij er nu ook iets mee kan, zei hij toen ik de brief kwam indienen”, vertelt ze. Dat Apeldoorn ,,een saaie stad is”, zoals in de brief staat, deed Kruithof wel wat pijn om te horen. ,,Ik kijk dan bijvoorbeeld naar Arnhem waar zo’n zebrapad allang ligt, maar in Apeldoorn duurt dat veel langer.”

Niet alleen verf moet tot een duidelijk standpunt over homo-acceptatie leiden, ook licht speelt in de ideeën die GroenLinks binnen kreeg een grote rol. Zo zou het torentje van het gemeentehuis in de kleuren gehuld moeten worden, de fietstunnel onder het station, het volledige gemeentehuis of de fonteinen op het Marktplein. De volledige lijst is hier te vinden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!