[POLL] Toch een nieuw Plein van de Stad: wat vind jij?

Dinsdag 26 mei 2020

Door Redactie

Archief | Roelof Rump

Zoals je vorige week al kon lezen in dit verhaal van de PvdA, wil het College van Burgemeester en Wethouders tóch een nieuw ‘Plein van de Stad’. Een aangepast voorstel voor de projecten in de binnenstad, en dus ook voor het Plein van de Stad, is aan de gemeenteraad gestuurd.

Dat het de Apeldoorners (weer) hoog zit, bleek wel uit de enorme hoeveelheid reacties die er kwamen op het artikel van vorige week. En dat is op zich natuurlijk niet vreemd, want wethouder Mark Sandmann stapte zelfs op, mede door de kosten voor het nieuwe plein die eind oktober vorig jaar veel hoger bleken uit te vallen. Het plan werd toen in de ‘ijskast’ gezet, maar is daar nu dus weer uit. Maar daar is niet iedereen het mee eens.

Dubbeltje wordt geen kwartje

,,Eerst zorgen dat de gemeente Apeldoorn financieel gezond wordt en dan pas weer investeren”, vindt Hans Brokken. ,,Wij burgers doen dat ook. Als je een dubbeltje hebt, kan je geen kwartje uitgeven.” Wessel Onderstal zegt: ,,Welja joh, Hoenderloo dicht, Lijn5 dicht, wat is het volgende wat gesloten gaat worden?” Marian Zoet concludeert: ,,Geen gelukkig voorstel van het college; even de weg kwijt!” Marijke van Beek vraagt zich af: ,,Is dit nu echt nodig ? Het geld kan beter aan iets nuttigers besteed worden in deze tijd…”

Ook zijn er Apeldoorners die wel andere ideeën hebben waar dat geld heen kan. ,,Laat de gemeente Apeldoorn het geld maar in het potje steken van de hoogspanningsmasten in de Maten”, stelt Cobi Mulder. ,,Ze komen daar nog 2 miljoen voor tekort, dan kunnen ze eindelijk de beloofde afspraken nakomen.” Leo van Vliet zegt: ,,Dit prestigeproject moet heel snel weer de kast in. De tekorten binnen onder meer de zorg/WMO en de Jeugdzorg gieren de pan uit en dan toch met droge ogen dit project weer op tafel leggen. Treurig.”

Nieuwe hal

Sebastiaan ter Maten oppert: ,,Gebruik het geld liever voor nieuwe betere dingen zoals een groot mooi luxe zwembad. Of een mooi overdekte amusementshal zoals de oude Americahal. Een geheel bij elkaar gevoegd als een sport en spel onderkomen wat ook nog eens werkgelegenheid biedt, onder de noemer Apeldoornse sport, activiteiten en handelsonderneming om maar een voorbeeld te noemen.” Anika van der Schoot ziet het geld liever gebruikt worden voor mensen die zoeken naar een huurwoning. ,,Men moet tegenwoordig 8 tot 12 jaar ingeschreven staan voor een huurwoning te kunnen bemachtigen… wat is dan eerder aan de beurt..?? Een mooi vernieuwd Marktplein… ???”

Het nieuwe plan is opgesteld naar aanleiding van het besluit van de gemeenteraad om de besluitvorming rondom Plein van de Stad uit te stellen, meldt de gemeente Apeldoorn op de website. Daarnaast is kritisch gekeken naar het projectmanagement binnen de gemeente waarbij alle lessen uit het onderzoeksrapport Plein van de Stad zijn toegepast. Dit alles is gebeurd in het eerste kwartaal van 2020. Wethouder Maarten van Vierssen, die wethouder Mark Sandmann opvolgde na het debacle, zegt blij te zijn met het plan. ,,Het coronavirus heeft veel impact. En de volledige impact is nu nog niet te overzien. Daarom worden de financiële keuzes niet nu afgewogen maar later. Als gemeente en als binnenstad zullen we nooit het economisch belang van een levendige binnenstad uit het oog verliezen. Juist nu moeten we kritisch kijken naar de investeringen die we doen waarvan Apeldoorn op de langere termijn profiteert.”

Investeren

Om dat voor elkaar te krijgen zijn alleen wel scherpe keuzes nodig. ,,We kunnen helaas niet alles tegelijk doen”, meldt van Vierssen. ,,Daarom is de laatste maanden hard gewerkt om alle projecten door te rekenen en te kijken wat wel kan binnen het bestaande budget, zodat we kunnen blijven investeren in de binnenstad.” De keuze om projecten te stoppen is wat B en W betreft niet definitief. Zodra de financiële situatie dat toelaat en als de Visie Binnenstad Apeldoorn daar om vraagt, bespreken wij graag samen met de gemeenteraad en onze partners in de stad hoe aan deze en andere projecten een vervolg kan worden geven. Onze ambitie in de binnenstad blijft namelijk onverminderd groot.

In de raadsbrief wordt voorgesteld om de volgende projecten in de binnenstad af te ronden of te gaan uitvoeren in 2021/2022. Marktstraat/Beekstraat/Markstroom, Plein van de Stad inclusief fietsenstalling, herinrichting Paslaan, Caterplein, het Lichtplan en Westpoint. De gemeenteraad beslist hierover in november. Alleen voor de Marktstroom wordt een uitzondering gemaakt.

 

Wij zijn benieuwd. Wat is jouw mening over dit nieuwe plein?

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!