PvdA wil 20 miljoen uittrekken voor verduurzaming

Donderdag 2 november 2017

Door Daniel van Harmelen

Pixabay

De Apeldoornse PvdA wil 20 miljoen uittrekken voor verduurzaming, in een poging om het klimaatdoel van Apeldoorn te halen. Er is een fors bedrag nodig, beargumenteert de partij, nu de windmolens in Beekbergsebroek definitief afgeschoten zijn.

Ondanks dat het project in de Beekbergsebroek strandde, staat het doel nog steeds vast: Apeldoorn energieneutraal in 2030.  Het bedrag staat in het verkiezingsprogramma dat de PvdA woensdagavond 1 november aan de leden gepresenteerd is. De leden gingen akkoord.

Zichzelf terugbetalen

De forse pot geld moet een ‘revolving fund’ worden,  een pot geld waaruit particuliere initiatieven geld kunnen lenen om te kunnen investeren. Die investering moet zichzelf vervolgens terugbetalen, waarmee de lening terugbetaald wordt. ,,Een dergelijk fonds is al in de maak in Apeldoorn, maar de PvdA wil nog een stap verder gaan. Wij willen juist ook de kleinschalige initiatieven mogelijk maken vanuit dit fonds. Bijzondere initiatieven gericht op echte energietransitie”, is te lezen in het programma.

Windmolens

De PvdA geeft toe dat de bijdrage van Apeldoorn aan het opwekken van windenergie een stuk kleiner zal zijn nu het plan voor Beekbergsebroek niet door gaat. Daar zouden drie windmolens gerealiseerd worden, maar de gemeenteraad ging mee met zorgen uit de buurt en ongunstige windkaarten, waaruit zou blijken dat het rendement erg laag zou zijn.

,,De PvdA vindt dat ook Apeldoorn zijn bijdrage op dit punt (windmolens, red.) moet leveren. Dat kan ook. We moeten ons realiseren dat dat maar een beperkte bijdrage is”, volgens het programma. Met de 20 miljoen euro moeten kleine initiatieven gesteund worden. Specifiek worden gasloos bouwen en zonnepanelen genoemd.

Woensdagavond is het partijprogramma van de PvdA op een algemene ledenvergadering goedgekeurd. Ook de ledenlijst is goedgekeurd.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

PvdA

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?