PvdD en SP komen toch niet met tegenkandidaten

Donderdag 17 mei 2018

Door Daniel van Harmelen

De Partij voor de Dieren en de SP komen donderdagavond toch niet met hun eigen tegenkandidaten voor het wethouderschap van de gemeente Apeldoorn.

Volgens fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Maaike Moulijn komt dat door de nieuwe manier van het benoemen van wethouders. De gemeenteraad moet wethouders aanwijzen en officieel installeren. Vier jaar geleden ging dat anoniem en door middel van briefjes die uitgelezen werden. Op die manier hadden de partijen zelf hun tegenkandidaten kunnen noteren, zonder ze openbaar ‘voor het blok’ te zetten.

Maar de nieuwe manier van werken gooit roet in het eten. Tegenwoordig moeten nieuwe wethouderskandidaten mondeling in de gemeenteraad voorgesteld worden. ,,Te zwaar, voor mensen die door de gemeenteraad toch niet gekozen zullen worden,” erkent Moulijn.

Alternatief

Wel zullen de partijen kritische vragen stellen over de manier waarop de huidige wethouderskandidaten ‘gevonden’ zijn, en vertellen over de gesprekken die zij hebben gehad met hun eigen ‘diverse’ kandidaten.

Volgens de partijen is de groep van vijf voorgestelde wethouders van coalitiepartijen VVD, Lokaal Apeldoorn, CDA, D66 en GroenLinks te wit en te mannelijk. Zij hadden graag diversiteit gezien. Verwacht wordt dat de huidige voorgestelde wethouders donderdagavond door de raad geïnstalleerd zullen worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!