Regenboogvlag wappert op het stadhuis

Zaterdag 23 maart 2013

Door Redactie

R. Biekart

 


Samen met wethouder Paul Blokhuis heeft GroenLinks raadslid Bas Koers afgelopen vrijdagochtend 22 maart de vlag gehesen op het stadhuis. De avond ervoor, heeft Bas Koers namens GroenLinks de regenboogmotie ingediend in de gemeenteraad. Wat leek op een symbolische actie werd uiteindelijk een principieel debat.

Een aantal raadsleden had vanwege hun geloofsovertuiging geen behoefte aan een dergelijke actie. Ook werd de vraag opgeworpen waarom de raad van Apeldoorn zich zou moeten bezig houden met buitenlandse politiek. Het antwoord is vrij simpel, want ook een gemeente als Apeldoorn onderhoudt banden met het buitenland, waaronder met Rusland, want waarom zouden we anders de relatie Rusland-Nederland vieren?

Natuurlijk heeft GroenLinks niks tegen een feestje of de Russen. Waar ze wel verontrust over zijn is de voorgenomen wetgeving in Rusland die de al slechte positie van LGBT’ers (lesbian, gay, bisexual, transgender) criminaliseert. Voorlichting over homoseksualiteit wordt verboden en ook het hijsen van de regenboogvlag dreigt strafbaar te worden.

GroenLinks raadslid Bas Koers hierover: “Ik ben zeer blij dat ik een Nederlander ben en dat ik als homoseksueel in ons land in vrijheid en gelijkwaardigheid kan leven. Helaas is dat in Rusland wel anders. De verhalen die ik lees op het Internet en de contacten die ik heb met Russen raken mij emotioneel. Er heerst in Rusland helaas een diepgewortelde haat tegen LGBT’ers, die vaak te maken krijgen met intimidatie en grof geweld, dat met goedkeuring van de overheid en de orthodoxe kerk wordt toegelaten. Ik heb diep respect voor de Russen die ondanks dit geweld de moed niet opgeven en blijven strijden voor een gelijkwaardige positie van LGBT’ers in hun land.”

GroenLinks is de gemeenteraad van Apeldoorn, in het bijzonder de raadsleden Henk Schutte (Leefbaar Apeldoorn) en Jeannette Huizing (ChristenUnie) en de fracties VVD, D66, PvdA, Gemeentebelangen, PSA en DPS dankbaar voor de steun aan hun regenboogmotie.

Het is weliswaar een symbolische daad die politiek weinig uithaalt, maar het is wel een signaal aan de onderdrukte Russen dat wij met hen meeleven en dat wij in Apeldoorn vrijheid en tolerantie als een groot goed zien.

Elk jaar zal de vlag tevens tijdens “Coming Out Day” op 11 oktober te zien zijn. GroenLinks hoopt dat iedereen die de regenboogvlag ziet wapperen op het stadhuis even stil staat bij de Russen en hun strijd voor gelijkwaardigheid en vrijheid van de liefde.

`I wanna see a rainbow high in the sky´ – dj paul elstak-

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!