Verkiezingen, pleur op!

Dinsdag 14 maart 2017

Door Marianne Zegwaard-Waanders

,,Dat wij moeilijke onderwerpen als ‘voltooid leven’ met elkaar kunnen bespreken, ondanks de verschillen die er zijn, zie ik als winst”, zegt wethouder Nathan Stukker, tijdens het Politiek Café in de Sociëteit Apeldoorn op maandagavond 13 maart. Aanwezig waren Nathan Stukker (CDA-wethouder ruimtelijke ordening), Jenny Elbertsen (raadslid VVD) en Mark Sandmann (D66-wethouder economische zaken). De politici geven hun visie op twee onderwerpen. Als eerste: ‘wat verwacht je van de uitslag op 15 maart’ en ‘wat is daarbij de waarde van de peilingen’? Als tweede: ‘hoe ziet het formatieproces eruit?’. In een goedgevulde zaal werd de avond geopend door Huub van Riggelen van de Sociëteit.

Stemmen
Stukker bijt het spits af en geeft aan dat het lastig is. ,,De tv-debatten gaan goed over de inhoud, echter in de media gaat het steeds weer over andere zaken. Het zijn interessante verkiezingen, de partijen draaien om elkaar heen, liggen dicht bij elkaar. Er zijn overigens wel verschuivingen door het Turkije voorval. Je ziet dat het echt gaat over de koers van Nederland, onze waarden en het verhaal van Buma slaat daarbij aan.” Sandmann ziet een ander beeld: ,,Ik zie een Links – Rechts en een conservatief en progressieve as. En met name over issues als integratie en drugsbeleid is het wat mij betreft, gaan we voor- of achteruit. VVD en CDA zitten aan de rechterkant en zijn echt opgeschoven richting Wilders. GroenLinks en D66 op links op sociaal liberaal beleid, stonden 10 jaar geleden op 0 zetels, dat ligt nu echt anders. D66 werd in 2014 de grootste partij in Apeldoorn. Elbertsen ziet de schok die Brexit en de uitslag in de Verenigde Staten teweeg bracht. ,,Tijdens deze campagne waren er echte gesprekken. Mensen willen weten wat de partijen er aan doen. Dat valt echt op. Er is een hoog aantal zwevende kiezers, maar het leeft echt, politiek doet ertoe.”

Formatie
Sandmann over het formatieproces: ,,Er is gebrek aan samenwerking. CDA en VVD hebben al aangegeven niet met PVV te willen regeren. Wat mij betreft zijn meerderheden in de Eerste kamer ook van belang, wetten kunnen er dan beter door. Vier á vijf partijen zijn nodig en dat is positief. In Apeldoorn doen we dat ook en dat is een constructieve samenwerking. En tijdens het formatieproces moeten er geen afspraken worden gemaakt over principiële kwesties. Moeilijke thema’s lenen zich immers niet voor koehandel.” Stukker geeft aan dat de vorige formatie snel ging, maar dat er tussen Rutte en Samson haantjesgedrag werd vertoond. ,,Dus er is nu meer aan de hand. De onzekerheid bij burgers is groot en vaste waarden vallen weg. Een ideale situatie is een Kabinet met vier partijen met oog voor onzekerheid. Daar past geen ‘pleur op’ bij. Laat het gaan over waarden en elkaar vinden op de inhoud.”

Elbertsen hoopt dat PVV niet gaat regeren: ,,Bij de vorige formatie heeft de PVV de boel gedwarsboomd in een heel moeilijke tijd. Daarom moeten zij niet aan het stuur. Ik zie het gebeuren dat ze bij een lekke band de auto langs de kant van de weg laten staan. Rutte is een goed onderhandelaar met veel ervaring. En even los van de inhoud, er is ook goed samengewerkt met de PvdA. En beloften in de formatie, zijn lastig. Uiteindelijk moeten we samenwerken, ook met de Eerste kamer. Belangrijke thema’s daarbij zijn zorg, defensie, klimaat en pensioenen. Eigenlijk heb ik geen idee wat de coalitie wordt, als we maar op de inhoud samenwerken en dat iedereen profiteert nu het beter gaat. Zeg maar na het zuur nu het zoet.”

In dialoog
Na de pauze was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Deze hadden betrekking op de vernieuwing van het belastingsysteem, voltooid leven en het leveren van de minister president. De politici verschillen van mening over de verschillende onderwerpen. Soms zijn ze het eens over het ‘wat’, maar zit het verschil in de wijze van aanpak. Op andere onderwerpen, zit het verschil vooral op het ‘wat’ en zijn een brede maatschappelijk discussie/gesprek en meer tijd nodig. Wel is iedereen het er over eens dat het gaat over samenwerken en willen ze de schouders er onder zetten. En juist nu de burger ook meer betrokken is bij de inhoud, ligt er voor de politiek een mooie uitdaging om weer dichterbij de burger te komen.

Op een van de afbeeldingen staat de verwachte uitkomst van de politici.

 

Onze verslaggeefster twitterde maandagavond live over de avond:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!