Waardering voor ouderen

Vrijdag 2 december 2016

Door Redactie

Het plan van de regering om hulp bij zelfdoding mogelijk te maken bij ‘voltooid leven’ heeft een maatschappelijke discussie veroorzaakt. De ChristenUnie heeft samen met de SGP op 26 oktober een motie van afkeuring ingediend tegen minister Schippers vanwege dit onzalige plan.

In de afgelopen tijd heeft de ChristenUnie zich nadrukkelijker uitgesproken over het onderwerp ouderen. In het manifest ‘Waardig ouder worden – Plannen voor een zilveren stembusakkoord’ presenteerde CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers op 22 november een visie met concrete plannen, samen met Jan Slagter (bestuurder van omroep MAX) en Manon Vanderkaa (directeur KBO-PCOB). In dagblad Trouw stond een brede oproep om mee te denken over thema’s als eenzaamheid, waardering van ouderdom, zorg en zingeving.

Citaten uit het manifest:
‘Achter de term ‘voltooid leven’ gaat leed schuil, dat nooit door een wet of door een pil kan worden opgelost. Te veel ouderen hebben het gevoel dat hun leven zinloos is geworden, dat ze niet meer van waarde kunnen zijn. Dat is geen spontaan idee. Het is een gedachte die opkomt in een samenleving die ouderdom vaak onvoldoende waardeert. Die naar ouderenzorg kijkt als een kostenpost. En waarin er steeds minder tijd is om echt naar elkaar om te zien.’
en:
‘De overheid kan het contact tussen ouderen en jongeren bevorderen met bijvoorbeeld een maatschappelijke stage of maatschappelijke dienstplicht van een halfjaar, waarbij jongeren vrijwilligerswerk doen in de zorg voor ouderen.’

Ik ben blij met de visie en met meer aandacht voor ouderen. We leven langer en zijn vitaal en die jaren willen we thuis blijven wonen. Actief meedoen ongeacht soms een kwaaltje hier of daar. De ouderdom komt wel met gebreken, en hoe ouder je wordt, hoe meer risico op afhankelijkheid. Dan moet daar wel een mouw aan gepast kunnen worden, en mensen niet op zichzelf worden aangewezen wanneer ze met een terechte hulpvraag komen.

Jeannet Huizing-Hekert, raadslid ChristenUnie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!