Weekboek College: Vliegveld Teuge

Woensdag 21 december 2011

Door FokkoSpoelstra

Wie Teuge zegt, zegt vliegveld. Vliegveld Teuge is al ruim zeventig jaar onlosmakelijk verbonden met onze regio. Prinses Juliana zette er in augustus 1945, samen met de prinsesjes Beatrix, Irene en Margriet, weer voet op Nederlandse bodem.

Teuge is echter niet alleen sentiment.

Op Teuge’ zijn dertig bedrijven gevestigd. Deze bedrijven bieden, afhankelijk van het seizoen, werk aan 100 tot 200 mensen. Er is een beroepsopleiding voor piloten, er zit een bedrijf in luchtfotografie, er worden rondvluchten georganiseerd en er kan parachute worden gesprongen. Ook dient Teuge als uitvalsbasis voor ambulance, politie- en brandweer helicoptervluchten. Bovendien is een bezoek aan het vliegveld een gewild uitje. Jaarlijks nemen 150.000 tot 200.000 mensen een kijkje op het vliegveld.

Het vliegveld heeft het anno 2011 moeilijk. De moeilijkheden worden niet zo zeer veroorzaakt dat het vliegveld ‘an sich’ maar door het stagneren van de uitgifte van de aanpalende bedrijventerreinen. De grondexploitatie valt ook daar tegen. Om die problemen te tackelen hebben de gemeentebesturen van Voorst, Deventer, Zutphen en Apeldoorn vliegveld Teuge een lening van 1.425.000 euro verstrekt. Let wel, marktconform. Die lening moet in 2012 worden afgelost. Daarnaast is afgesproken dat er een nieuwe, toekomstgerichte businesscase wordt opgesteld. Deze businesscase wordt opgesteld door de nieuwe directeur Meiltje de Groot en door de vernieuwde Raad van Commissarissen onder leiding van de heer van Eeghen.

Is er veel te doen over Teuge en er wordt verschillend over gedacht. Teuge mag dan economisch gezien een factor van betekenis zijn maar is ook een actiegroep die vindt dat er sprake is van onacceptabele geluidsoverlast. Politiek worden hier en daar ook vraagtekens gezet… Het vliegveld mag dan goed verankerd zijn in onze regio; het heeft de laatste jaren toch de wind fors tegen gehad.

Kortom, pro’s en contra’s voldoende. Ik ben benieuwd naar uw mening. Is er toekomst voor het vliegveld Teuge en zo ja, wat moet daar volgens u gebeuren?

Fokko Spoelstra

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!