1-2’tje: fantasieën over de Dood

Woensdag 7 augustus 2013

Door Peter Vroon

Amber de Wolde

Hoi Jook,

Wat was het leuk om bij jullie een heerlijke rosé te drinken. Leuk dat Niels kwam, de oprichter van de fanclub. Ik was natuurlijk net zo verbaasd als jij. Ik zou zelf nooit lid worden van mijn fanclub. Wel van die van jou hoor, als iemand die zou gaan oprichten. Geeft me wel weer een creatief idee om zo’n rubriek te maken in de trant van: ‘Ik ben fan van … op Apeldoorn Direct.’

Het artikel dat één van onze vrienden heeft gemaakt over zijn eigen dood vond ik erg mooi. Vooral omdat het over hemzelf ging en hij het zo schreef zoals hij het in de kist mee beleefde. Ik herken dat gevoel en fantaseer er ook wel eens over. Dan fantaseer ik dat de zaal vol zit met allemaal verschillende mensen van verschillende komaf en culturen. Ik begeef me in veel sociale lagen. Mensen die elkaar niet kennen, maar zich door mijn dood aan elkaar gaan verbinden. Overigens wil ik, als ik dood ben, niet alleen maar huilpartijen, maar ook een gezellig afscheid. Eindelijk die nummers draaien die ik mooi vond bij leven en dat niemand wegloopt, maar de nummers moet afluisteren. Heerlijk om zo op die manier nog even mijn invloed te laten gelden. Maar Jook, fantasie en werkelijkheid lopen natuurlijk wat door elkaar heen. We moeten natuurlijk serieus kijken naar ons levenseinde en doorgaan met leven.

O ja, bij mijn dood mogen alleen maar bepaalde mensen foto’s en films maken. In ieder geval geen vervelende zzp’ers met het visitekaartjesgehalte. Ik vind zelf dat dood en leven dicht bij elkaar horen en dat de realiteit ons gebiedt om hierover na te denken. Hoe zou jij daar aanvulling aan geven als je dood gaat?

Overigens hoop ik dat we nog heeeel, heeeel, heel lang mogen genieten van elkaar en al onze vrienden. Het leven is te mooi en zo intens. Ik wil daar nog lang van genieten. Maar ja, sinds ik kanker heb gehad ben ik sowieso nog meer bewuster en intenser gaan leven. Elke dag is een dag die ik krijg en die wil ik uitbuiten. In eerste instantie natuurlijk met mijn lieve Christien en de kinderen en natuurlijk alle anderen.

Jook, ik heb geen tijd voor de dood. Jij?

Elke maandag onze verhalen in de mail?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!