1-2tje – Goed voorbeeld doet goed volgen

Woensdag 5 december 2012

Door Joke de Wolde

Amber de Wolde

Hey Peter, december is het alweer. Man, wat vliegt de tijd voorbij. Nog even en de Maya-kalender is afgelopen. Ik geloof niet dat de wereld daarna vergaat, jij dan? Drukke decembermaand, zoals gewoonlijk. Begonnen afgelopen weekend bij de opening van de expositie van Frederique Molenaar in de SamSam.Waar zowel een prachtig portret van jou als van mij hangt. Ik ben normaal niet zo blij met mijn eigen kop op een foto, maar deze is wel echt prachtig!!

De afgelopen week stond heel Nederland in het teken van de scheidsrechter die overleed nadat hij door een stel B-spelers in elkaar werd getrapt. Te afschuwelijk voor woorden. Ik maak me zorgen over de verharding van de maatschappij, over het volledige ik-gerichte en het vervlakken van normen en waarden. En toen zag ik een tweet van een Bekende Nederlander voorbij komen: MOEDERS voedt uw kinderen op. Dat maakte me kwaad, verdorie, het is toch werkelijk niet de taak van de moeders alleen om kinderen op te voeden tot verantwoordelijke, betrokken volwassenen? Daar hebben vaders toch een gelijke rol in, eenzelfde voorbeeldfunctie? Of vergis ik me nu en zijn de vaders er nog steeds alleen om het geld te verdienen en te assisteren bij sportwedstrijden? Wij proberen ons kind te leren dat ze afblijft van wat van een ander is, dat ze respect heeft voor een anders mening, wij proberen haar te laten omgaan met teleurstellingen, zonder dat ze daarbij de wereld kort en klein hoeft te slaan. En ja, ook wij zijn mensen en zullen af en toe falen in onze goede bedoelingen. Maar zolang wij zelf het goede voorbeeld blijven geven, verwacht ik dat dat zal opwegen tegen de fouten die wij maken.

Het goede voorbeeld geven Peet, dat gaan wij, samen met een enorme groep andere vrijwilligers, aanstaande zaterdag doen, wanneer we mensen die het kunnen gebruiken een dag in de watten leggen tijdens de HELP-portret dag. Hartverwarmend hoeveel mensen hier belangeloos aan mee willen helpen. Er heeft al een artikel over hier op Apeldoorn Direct gestaan en na afloop zullen we er ook weer verslag van doen. Ik kan je zeggen dat ik er zin in heb!! Tot zaterdag!

Het 1-2tje is een rubriek waarin Apeldoorn Direct-fotografen Peter Vroon en Joke de Wolde met elkaar in gesprek gaan en zich hardop van alles afvragen over wat er in hun ogen nu werkelijk speelt in Apeldoorn. Wees zo vrij en praat hieronder gerust, doch op respectvolle toon mee met Peter en Joke.

Lees ook de vorige 1-2tjes:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!