1-2’tje: Selfies selfish?

Woensdag 15 januari 2014

Door Joke de Wolde

Amber de Wolde

Hee Peter,

Je had het vorige week over wat er allemaal niet meer mag tegenwoordig. De Nederlandse wetgeving wordt steeds strenger, met name als het gaat om het gebruik, misbruik zo je wilt, van genotsmiddelen. De overheid neemt hierin een betuttelende rol op zich, die het zelfdenkend vermogen van met name pubers en hun ouders niet bevordert. Overregulering vind ik het.

Aan de andere kant kun je ook je vraagtekens zetten bij het zelfdenkend vermogen van pubers. Een aantal middelbare scholen heeft deze week een bericht naar de ouders van hun leerlingen gestuurd met het verzoek om het gebruik van social media met hun kinderen te bespreken. Aanleiding hiervoor was het feit dat jonge meisjes (12, 13, 14 jaar) erotische foto’s van zichzelf maken en deze via Snapchat aan hun vriendje (?) sturen. De bedoeling van Snapchat is dat je een foto een paar seconden kunt bekijken, hij verdwijnt daarna van de telefoon. Natuurlijk worden er screenshots van dit soort foto’s gemaakt, die dan vervolgens in allerlei andere social media opduiken, viraal soms. Wat bezielt deze meisjes? Het blijkt echt een hype te zijn momenteel, zelfs de Linda. besteed er 10 pagina’s aan. Natuurlijk heb ik dit onderwerp ook met mijn eigen puberdochter besproken. Zij is gelukkig slimmer.

Is het een gevolg van de ik-maatschappij waarin we leven? Veel mensen zijn alleen maar met hun ik-zijn bezig, hoe anderen wat voor hen kunnen betekenen. En als een contact (zakelijk) niets oplevert, dan wordt het gewoon verbroken, bam, stekker eruit. Het aantal mensen dat dagelijks een of meer selfies maakt en net zo vaak hun profielfoto verandert is onnoemelijk. Hoe erg kun je met jezelf en je eigen profilering bezig zijn?

Persoonlijk vraag ik me regelmatig af hoe ik wat voor een ander kan betekenen. Ik hoef geen winst uit bepaalde contacten te hebben. Dat het contact er is, is voor mij belangrijker. Geven en nemen is voor mij nog steeds vanzelfsprekend. We zijn dan ook weer druk met het organiseren van evenementen die de Roparun ondersteunen. Op 14 februari is er in dit opzicht een benefiet-diner in Eeterij de Lierderhoeve.

Tot gauw Peet, ik zie je volgende week zeker bij de bloggersborrel van Apeldoorn Direct, ook bij de Social Media Club 055?

Liefs, Jook

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!