1-2’tje: wat een week!

Vrijdag 6 december 2013

Door Joke de Wolde

Amber de Wolde

Hoi Peet,

Zo de Sint heeft zijn biezen weer gepakt. De kleintjes kunnen weer rustig slapen. En de storm over onze discriminerende traditie lijkt ook overgewaaid. Een storm in een glas water, of krijgt dit nog een staartje? We zullen het zien. De kerstman heeft zijn intrede al direct gedaan. Daar kunnen de VN natuurlijk ook best eens moeilijk over gaan doen: een obese slavendrijver, die zijn elfen, onder de grond, dus onder barre omstandigheden, laat zweten om alle kinderen van de wereld van kadootjes te voorzien. Op de Noordpool. En dan die rendieren, die in bittere kou de hele wereld over moeten rennen, met die hohoho in de slee. Dat kan natuurlijk ook allemaal niet. Sorry voor mijn cynisme, maar ik kon het even niet laten.

Het is een bijzondere eind van de week. Ten eerste natuurlijk het feit dat Nelson Mandela zijn rust heeft gevonden. Dat dit zou gaan gebeuren, was al lange tijd te verwachten. Toch was ik nog geschokt van het nieuws dat hij overleden was. Wat een bijzonder, zwaar leven heeft die man gehad. En wat heeft hij veel betekend voor de mensheid. Hij verdient ook al het respect dat ik op de diverse media lees en hoor.

Dan is morgen het bijzondere Help-portret project. Een wereldwijde actie, die ook in Apeldoorn een traditie begint te worden. Prachtig, om mensen die het op welke wijze dan ook, moeilijk hebben, zich goed over zichzelf te kunnen laten voelen. Ze het gevoel kunnen geven dat zij er toe doen, door ze een mooie make-up te geven, een goede coupe en als afsluiting een blijvende herinnering in de vorm van een prachtig portret van zichzelf. Helaas ben ik nog niet fit genoeg om zelf mijn bijdrage te leveren, maar ik ben er morgen een deel van de dag natuurlijk bij. Al was het maar om het gevoel deel te mogen uitmaken van dit bijzondere team van vrijwilligers.

Een tweede wereldwijde actie vindt zondag plaats. Dan worden op wereldlichtjesdag overleden kinderen herdacht over de hele wereld. Dit gebeurt overal om 19.00 uur ’s avonds, zodat er over de hele wereld een golf van licht zich verspreidt. Een prachtig idee vind ik het. Onze vriendin Anita is één van de initiatiefneemsters in Apeldoorn, waar het herdenken in Berg & Bos aan de vijver plaats vindt, en ik ben er zondag bij om hand en spandiensten te verlenen; het hele pad naar de open plek aan de vijver, wordt namelijk verlicht met waxinelichtjes. Berg & Bos zal er betoverend uitzien.

Tot morgen Peet, ik wens je een bijzondere dag toe!

Liefs,

Jook

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!