Aantal autodiefstallen gedaald

Dinsdag 19 augustus 2014

Door Redactie

© Foter

Onlangs schreven we nog over benzinediefstal, maar als het om criminaliteit op het gebied van auto’s gaat, is er gelukkig ook positief nieuws. Uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit blijkt namelijk dat het aantal autodiefstallen het afgelopen halfjaar 4,4% lager ligt dan in het eerste halfjaar van 2013. Het afgelopen halfjaar zijn 5.492 personenauto’s gestolen en dat zijn er 254 minder dan vorig jaar. Volgens Titus Visser, directeur van AVC, is dit onder meer het gevolg van een intensievere samenwerking in de strijd tegen autodieven. “Gestolen auto ́s worden sneller internationaal gesignaleerd, de beveiligingsmogelijkheden van auto’s verbeteren en ook importeurs nemen maatregelen om diefstal van hun merk tegen te gaan”, aldus Visser.

Een voorbeeld van dit laatste verschijnsel is dat de importeur van Volkswagen een speciale folder ontwikkeld heeft, waarin VW-eigenaren tips kunnen vinden om het risico op autodiefstal te verkleinen. Ook heeft VW het voortouw genomen in het ontwikkelen van een informatie-uitwisselingssysteem tussen de politie en autofabrikanten. Visser ziet ook op dit gebied veel mogelijkheden voor de toekomst: “De fabrikanten zijn een onmisbare schakel in de keten om ervoor te zorgen dat gestolen auto ́s onbruikbaar worden en dat de handel in gestolen onderdelen opdroogt.”
 

Regio Apeldoorn

Met behulp van de statistieken zijn ook de verschillende Nederlandse politieregio’s met elkaar te vergelijken op het gebied van voertuigdiefstal. In de regio Oost-Nederland, waar Apeldoorn onder valt, blijkt het aantal voertuigdiefstallen ten opzichte van 2013 juist te zijn gestegen. De statistieken geven een stijging van 4,2% aan. Bemoedigend is wel dat de cijfers zo ́n 10 jaar geleden nog een stuk hoger lagen. Ten opzichte van 2005 ligt het aantal diefstallen dit jaar ongeveer 19% lager.

De complete statistieken zijn te raadplegen op de website van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.
 

Wat kunt u zelf doen?

Eerder kwam op onze website al aan bod wat u kunt doen om te voorkomen dat uw fiets wordt gestolen. Maar wat kunt u doen om het risico op diefstal van uw auto zoveel mogelijk te beperken?

  • Misschien een open deur, maar toch erg belangrijk: sluit de auto goed af, houd alle ramen dicht en neem uw sleutels mee.
  • Bewaar nooit reservesleutels in de auto; dieven kennen alle verstopplekjes.
  • Houd waardevolle spullen uit het zicht.
  • Bewaar autoregistratiegegevens niet in de auto zelf.
  • Parkeer wanneer mogelijk op goed verlichte plaatsen met veel voetgangers in de buurt.
  • Laat een auto met draaiende motor nooit onbeheerd achter, ook niet heel kort!
  • Heeft uw auto extra beveiligingsmogelijkheden, zoals een alarm, gebruik die dan. Voor sommige verzekeringen is het zelfs een eis dat u ter preventie een alarm of antistartsysteem heeft geïnstalleerd.
  • Ook het bevestigen van een stuurslot is een aanrader. Dit wordt als een stok aan het stuur bevestigd en blokkeert de pedalen. Alleen het zien van zo ́n slot zal dieven al afschrikken.

Voor meer autonieuws, maar ook voor informatie rondom auto’s en autorijden, kunt u terecht op de website van autoscout24.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!