Advies van BOVAG aan rijscholen: ‘Hou zoveel mogelijk fysieke afstand tijdens geven van rijles’

Dinsdag 17 maart 2020

Door Marieke Nuijten

Stil is het op de straten. Je ziet nog maar een enkele lesauto rijden in en om Apeldoorn. Wie je in ieder geval niet meer zult tegenkomen zijn de lesauto’s van Frank Schuurman, Apeldoorn & Bloemzaad Verkeersopleidingen en Verkeersschool De Weerd. Om de veiligheid van het personeel én de leerlingen te waarborgen hebben zij een rem gezet op de diensten. Want van de brancheorganisatie BOVAG mogen zij gewoon rijlessen blijven geven, mits zij een aantal adviespunten in acht nemen.

Gisteren, maandag 16 maart, ontvingen de rijscholen een schrijven vanuit brancheorganisatie BOVAG. Deze schrijft dat de maatregelen die de overheid voorschrijft om de coronaverspreidingen terug te dringen soms lastig toepasbaar zijn. BOVAG geeft suggesties richting de ondernemers waarbij het uiteindelijk aan de rijschoolhouder zelf is deze wel of niet toe te passen.

Voor de theorielessen geldt: ,,Theorielessen moeten tijdelijk opgeschort worden.”
Over de praktijklessen zegt BOVAG onder meer: ,,Hou in de auto zoveel mogelijk fysiek afstand van elkaar.”
Betreft de examens bij het CBR: ,,Tot nader order zet CBR alle activiteiten op examen- en toetsingsgebied stop. Alle reeds geplande examens en andere activiteiten gaan in elk geval tot 31 maart niet door.”

Dicht op elkaar

Bijzondere suggesties, zo vinden de rijscholen. Een instructrice van Verkeersschool Frank Schuurman zegt;,, Dus wél rijlessen geven op 30 centimeter van elkaar én stuuringrepen doen indien noodzakelijk. Maar níet theorielessen geven, terwijl je met gemak de groep uiteen kan zetten en verdelen kunt over het theorielokaal?” Op social media schrijft de instructrice: ,,Wij willen graag werken, wij willen ook graag maatschappelijk verantwoordelijk bezig zijn. Het #cbr moet ophouden met examens afnemen, maar rijinstructeurs mogen blijkbaar wél de gehele dag op 30 centimeter afstand zitten EN stuuringrepen doen.”

Collega rijschoolhouder uit Twello, Fabian Huis in ’t Veld, zegt; ,,Als het coronavirus op deze manier rondgaat door Nederland en een minister-president die meldt dat het velen van ons zal gaan treffen, dan kun je ook als rijschool niet anders dan je verstand gebruiken en de gezondheid van je kandidaten en jezelf veilig stellen! Hoe kan het dat hier door BOVAG nog vrijblijvend over wordt gedaan?” Ook hij uit zijn zorgen op social media en schrijft: ,,Naar aanleiding van de huidige ontwikkeling rondom het coronavirus en de boodschap van onze minister-president hebben wij onze verantwoordelijkheid genomen om als professionele rijschool alle lessen voor in ieder geval deze week op te schorten!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!