Afschaffing van statiegeld gebaseerd op verkeerde cijfers

Woensdag 2 april 2014

Door Redactie

Redactie

De basis waarop is besloten om het statiegeld op grote plastic flessen onder voorwaarden vrij te geven per 1 januari 2015 is onjuist. Dit blijkt uit een rapport van het onderzoeks- en adviesbureau CE Delft, dat vandaag is verschenen. Het rapport laat zien dat de kosten van het statiegeldsysteem een factor twee lager liggen dan werd voorgespiegeld tijdens de besluitvormingsfase van de Tweede Kamer en de Nederlandse gemeenten in 2012.

Voormalig staatssecretaris van milieu Joop Atsma stelde destijds dat het statiegeldsysteem voor PET-flessen ‘peperduur’ zou zijn en dit was voor hem reden genoeg om in te zetten op afschaffing van het systeem per 1 januari 2015. Zijn uitspraak baseerde hij op het in 2012 opgestelde Wageningen UR (WUR) rapport, waarin de kosten van het statiegeldsysteem werden berekend op gemiddeld 5,9 eurocent per fles. De vandaag uitgebrachte review van CE Delft toont echter aan dat de kosten van het statiegeldsysteem voor PET-flessen uitkomen op 3,0 eurocent per fles.

De verschillen komen voort uit het feit dat in het WUR-rapport kostenposten zwaar zijn overschat en opbrengsten zijn onderschat. Zo zijn bijvoorbeeld de kosten van ruimtegebruik 100% te hoog ingeschat en de opbrengst van het PET-materiaal met 60% ernstig onderschat.

“Diverse kosten zijn stelselmatig te hoog opgevoerd en nadrukkelijk is gesuggereerd dat statiegeld een achterhaald systeem zou zijn. Het tegendeel is echter waar: milieutechnisch en financieel is het een goed systeem. Onze oosterburen hebben niet voor niks een aantal jaren geleden besloten om het statiegeld voor PET-flessen niet af te schaffen maar juist uit te breiden met ook kleine PET-flesjes en blikjes ”, aldus René Hissink, operationeel directeur van Tomra Systems, leverancier van de inname-automaten. Hij vervolgt: “Het gaat om het behoud van het best denkbare systeem, waar Nederland altijd terecht trots op is geweest, en de 800 banen die ermee gemoeid zijn. Wij roepen daarom politiek en bestuur op de ingeslagen weg naar afschaffing van statiegeld te verlaten”.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!