Airbnb’s: toevoeging aan Apeldoorn of oneerlijke concurrentie?

Zaterdag 15 augustus 2015

Door Redactie

© AirBnb

Op vakantie gaan. Tegenwoordig is er keuze zat hoe mensen dat kunnen doen. In een appartement verblijven, in een hotel gaan zitten of op weg met tent of caravan. Relatief nieuw in dit rijtje zijn de zogeheten Airbnb’s. Airbnb bestaat sinds 2008 en is eigenlijk een soort marktplaats, maar dan voor de verhuur en huur van privé-verblijven. Wie Apeldoorn intypt op de site Airbnb.nl, vindt verschillende accommodaties om vakantie te vieren. Maar wat maakt Airbnb’s nou zo aantrekkelijk en waarom verhuren mensen hun eigen huis als ze zelf weg zijn?

Gijs Hensen (45) is een verhuurder via Airbnb. Als hij zelf op vakantie is, kunnen mensen zijn villa vlakbij de Jachtlaan boeken. ,,We doen dit nu sinds een jaar en het loopt prima”, vertelt hij. ,,Het is een leuke bijverdienste als we zelf op vakantie zijn. Het enige nadeel is dat je je huis moet poetsen als er gasten komen.” Hij denkt dat Apeldoorn een mooie vakantielocatie is. Huurders leggen 250 euro per nacht neer voor een verblijf in zijn huis. ,,De prijs heb ik bepaald op basis van wat ik denk wat redelijk is in vergelijking met een hotel of vakantiepark. Ik denk wel dat het aanbod op Airbnb hard zal groeien, aangezien we steeds meer naar een ruil- en deeleconomie gaan. Waarom je huis leeg laten staan als je zelf op vakantie bent? Toch verwacht ik dat er ook hotels en vakantieparken blijven bestaan.”

Martijn en Ineke (beiden 53) verhuren een kamer, net buiten het centrum van Apeldoorn, via Airbnb. ,,We zijn eerst zelf gast geweest bij verschillende Airbnb-adressen in Marseille, Rome en Bordeaux en hebben toen besloten zelf ook een kamer aan te bieden”, meldt Martijn. ,,We doen het nu drie jaar, toen we ermee startten was onze dochter op wereldreis en haar kamer was beschikbaar en geschikt dus we hoefden er niet veel voor aan te passen in huis. ,,Voordelen zijn dat we veel verschillende mensen uit alle delen van de wereld ontmoeten. Onlangs nog was hier een stel uit Chili. Dat bleken de ouders van de Chileense beachvolleyballers te zijn die in Apeldoorn deelnamen aan het WK beachvolleybal. Op een avond zat dus de voltallige Chileense delegatie in onze tuin te barbecueën. Dat is leuk.” Toch meldt hij dat een nadeel is dat het soms best wat inbreuk maakt op hun privacy. ,,En het is best veel werk. Om die reden hebben we sinds kort de minimum boeking op twee dagen gezet.” Een nachtje doorbrengen in de huurkamer kost 35 euro per nacht. ,,Airbnb adviseert een prijs. Ik meen dat we daar een beetje onder zitten, maar op zich is de verdienste heel bescheiden. Het loopt voor ons prima, we nemen nooit op wat we verdiend hebben, het saldo besteden we zelf weer door weekendjes weg te gaan bij andere Airbnb’s. En in november is er een Airbnb-conventie in Parijs, waar duizenden hosts elkaar ontmoeten.”

De 45-jarige Apeldoorner Jeroen Taalman maakte in totaal drie keer gebruik van een Airbnb-locatie. ,,Tweemaal met ons gezin en een keer alleen. Een statig grachtenpand in Groningen, een herenhuis in Den Haag en een kleine vakantiewoning in Friesland. Allemaal in 2014 en 2015. Het leuke van Airbnb is dat je een woning treft die enig in zijn soort is. Een hotel is voorspelbaar, anoniem. Kamers zijn vaak niet erg groot. Voor een gezin zijn er weinig tot geen mogelijkheden. Het grachtenpand in Groningen had fundamenten uit de vijftiende eeuw. De inrichting was gedeeltelijk origineel uit de zeventiende eeuw. De eigenaar kon er leuk over vertellen en hij maakte trouwens een vorstelijk ontbijt voor ons.” Taalman las in de krant over het bestaan van Airbnb’s. ,,Toen heb ik de app gedownload en ben ik door het aanbod gaan bladeren. Dat maakte me enthousiast. Airbnb heeft goede service, als er iets niet klopt aan de woning dan kun je feedback geven en word je zo nodig schadeloos gesteld. Nadeel is dat de kosten die aan de verhuurder in rekening worden gebracht vrij hoog zijn, begreep ik. Daar merk je als huurder natuurlijk verder niets van.” Ondanks dat hij Airbnb’s gaaf vindt, is hij bang voor de concurrentiepositie van hotels en andere accommodaties in Apeldoorn. ,,Als er in Apeldoorn meer Airbnb-aanbod komt dan kunnen de hotels en vakantiewoningen daar last van krijgen. Het zal een druk op de prijzen geven en de bezetting buiten het hoogseizoen zal voor de gevestigde hotels en dergelijke lager kunnen gaan uitvallen. Aantrekkelijke arrangementen, zoals combinaties met entreetickets voor pretparken, gratis fietsverhuur of meerdaagse aanbiedingen, kunnen dat misschien voor een deel opvangen.”

Ook Karen Hop (36) uit Apeldoorn is een ervaren Airbnb-gebruiker. ,,Ik heb een goede ervaring opgedaan met Airbnb vorig jaar juni in Istanboel, Turkije. Ik was nieuwsgierig naar Airbnb en een huis van iemand voelt toch persoonlijker aan dan een hotel. Het voegt iets toe aan de beleving van de vreemde stad. Wat tegenviel was dat het huis waarschijnlijk volledig ingericht was op AirBnb. Dat voelde meer als handel dan als avontuur. Voor de rest beviel het uitstekend. Goede ligging, goede overdracht, fijne prijs en persoonlijk contact.” Ze denkt dan ook dat Airbnb’s wel gereguleerd moeten worden. ,,Zodat het geen handel wordt of iets waar mensen financieel afhankelijk van worden. Dan ga je in mijn ogen voorbij aan het concept. Het kan het toerisme echt een waardevolle toevoeging geven op de beleving. Daarom leuk om het te blijven beschouwen als avontuur. Lijkt mij spannend om eens een houseswob te doen.”

Randy Gasper (39) meldt dat er wel degelijk sprake is van oneerlijke concurrentie. ,,Dat komt voornamelijk door allerlei wet- en regelgevingen. Denk aan een simpele tax als de toeristenbelasting. Die dragen hotels netjes af en een verhuurder van een Airbnb niet. Althans, in het begin niet. Airbnb heeft zich inmiddels aangepast aan de regeltjes die de staat hen opdraagt.” Toch vindt hij dat hoteleigenaren eigenlijk alleen maar een diepe buiging kunnen maken voor Airbnb. ,,Airbnb heeft mij laten inzien dat ook ik mijn huis best beschikbaar kan stellen als ik er toch niet ben. Handig voor een beetje extra zakgeld en de reiziger is goed geholpen. Het is bijna niet voor te stellen dat het ouderwetse kamertje huren in een hotel ten gronde gaat door zo’n nieuw fenomeen waar de klant ook nog eens op zit te wachten.”

Gasper vindt dat er in Apeldoorn best Airbnb’s mogen zijn. ,,Je kan reizigers immers niet dwingen om tegen hun behoefte een hotel te boeken. Je kan er ook juist toeristen mee lokken. Aan de andere kant moet je je als hotel unieker maken dan de Airbnb’s. Ik zie de Cantharel weinig last hebben van Airbnb’s. Ze staan als een huis, hun kwaliteit is top, de prijs klopt bij het aanbod. Daar kiezen mensen voor. Als je echter met een twee- of driesterrenhotel zit, moet je echt gaan werken aan je uniciteit, aan kwaliteit en wat mensen heel graag willen vandaag de dag: beleving. Ook moet je je verhaal goed weten te brengen, anders doe je vrees ik niet meer mee. Je kan geen hotelletje meer spelen, je moet ondernemen. Met de markt van nu en de techniek van morgen. Er zijn volop kansen. Maar je moet ze wel pakken. Airbnb of niet.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!