Help de bevolking van Oekraïne

Al om 6 uur boodschappen doen op Hemelvaartsdag. Of toch niet?

Dinsdag 3 mei 2016

Door Redactie

Apeldoorners die graag vroeg naar de supermarkt gaan, kunnen komende donderdag (5 mei) hun lol op. De winkels in Apeldoorn mogen op deze dag vanaf 6 uur ’s ochtends open. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Apeldoorn Direct vroeg rond en kwam in contact met een van de vroege vogels die op 5 mei wel voor dag en dauw wil opstaan, op de dag die dit jaar Bevrijdingsdag én Hemelvaartsdag heet. Marja Hoebe wil dat wel eens meemaken, winkels die om 6 uur al opengaan. ,,Ja dit is uniek”, vindt ze. ,,Ik hou wel van gekkigheid. Het is een unieke dag: Hemelvaartsdag én Bevrijdingsdag. En een dag die voor mij veel betekent. Ik zou niet naar een supermarkt gaan, maar gewoon shoppen en ergens koffie drinken.”

Toch waren er op onze Facebookpagina ook reacties van mensen die deze ‘vroege shoppers’ voor gek verklaren. Esther Oost meldt dat zij echt niet zo vroeg op gaat staan voor de boodschappen. ,,Echt niet. sorry hoor, maar dan spoor je echt niet.” Ze zegt het dan ook belachelijk te vinden dat de winkels open zijn. In reactie op Marja Hoebe die zegt dat winkels, zoals de horeca, deze omzet goed kunnen gebruiken, antwoordt ze: ,,Horeca is wat anders, maar de gewone supermarkt bedoel ik dan.” Astrid van der Gronden reageert: ,,Inderdaad, dom gedoe. Elke dag zijn de winkels open, bijna al 7 dagen per week in veel gemeenten.”

De reden dat de winkels op 5 mei zo vroeg open mogen is dat de winkels op 6 mei door de start van de Giro D’Italia minder bereikbaar zijn. Het college maakt daarom een uitzondering en staat toe dat winkeliers hun winkel komende donderdag van 6.00 tot 22.00 uur open mogen hebben. Normaal gesproken valt Hemelvaartsdag onder de zon- en feestdagenregeling van de Winkeltijdenverordening. Winkels mogen die dag alleen in de middag van 12.00 tot 18.00 uur open.

Overigens heeft de redactie van Apeldoorn Direct een rondje gedaan langs verschillende supermarkten en winkels langs en dichtbij de route van de Giro, maar heeft nog geen winkels gevonden die om 6 uur open gaan. De Dirk van den Broek aan Kanaal Zuid laat weten de gewone openingstijden te hanteren, op 5 en 6 mei zijn ze open van 8 tot 20 uur. De Albert Heijn aan de Deventerstraat heeft er bewust voor gekozen om de zondagsopenstelling te hanteren. ,,Wij zijn op 5 mei open van 12 tot 17 uur en van 6 mei gewoon ’s avonds tot 21 uur”, meldt een woordvoerder. De Dekamarkt is op 5 mei open van 10 tot 18 uur en op 6 mei van 8 tot 21 uur. Wouter van de Bunt van de Jumbo in Apeldoorn Zuid meldt: ,,Wij zijn op 5 mei open van 8 tot 18 uur. Om 6 uur open kan lonen als je die dag niet bereikbaar bent of iets ludieks of unieks doet, maar dat doen wij iedere dag. Het zou voor ons alleen extra kosten met zich meebrengen om om 6 uur open te gaan.”
Overige openingstijden staan hier.

Winkels die toch opengaan om 6 uur, meldt dit vooral via redactie@apeldoorndirect.nl.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?