Amnesty Schrijfmarathon heet nu Write for Rights

Woensdag 5 december 2018

Door Redactie

Opkomen voor de rechten van anderen is in veel landen levensgevaarlijk. Mensenrechtenactivisten belanden in de gevangenis, worden bedreigd of zelfs vermoord. Ieder jaar, op 10 december, organiseert Amnesty International een grote Write for Rights-schrijfactie (voorheen Schrijfmarathon) om hen te helpen. Miljoenen brieven van over de hele wereld hebben echt effect.

Schrijf ook mee op maandagavond 10 december in Apeldoorn. Je kunt hiervoor tussen 19.00 en 21.30 uur binnenlopen in het tijdelijke onderkomen van het gemeentehuis van Apeldoorn aan het Stationsplein 50. Er liggen voorbeeldbrieven en kaarten klaar. Je kunt een of meerdere brieven of kaarten schrijven en je betaalt alleen de portokosten. Leden van werkgroep Apeldoorn van Amnesty International zorgen voor koffie of thee met lekkers. Er zijn muzikale optredens en stadsdichter Aad van der Waal draagt een speciaal geschreven gedicht voor. Ook zijn er presentaties van verschillende Mondial partners (Mondial is het Apeldoorns platform voor ontwikkelingssamenwerking).

Vrouwelijke mensenrechtenverdedigers

Dit jaar staan tijdens de Write for Rights actie negen vrouwelijke mensenrechtenactivisten centraal. Moedige vrouwen uit verschillende landen, die zich geweldloos inzetten voor de rechten van mensen en daarvoor bedreigd, gevangen gezet of soms zelfs vermoord worden. Zoals Nonhle Mbuthuma uit Zuid-Afrika, die actie voert tegen de mijnbouwindustrie en op een dodenlijst staat. Of Atema Daemi uit Iran, die veroordeeld is tot zeven jaar gevangenisstraf, omdat ze kritisch schreef over de executies in haar land.

Schrijven helpt

De duizenden brieven met persoonlijke boodschappen die worden geschreven zetten regeringsleiders onder druk. Zij weten dat de ogen van de wereld op hen gericht zijn. Amnesty International krijgt gelukkig regelmatig gunstige berichten van gewetensgevangenen die mede dankzij deze acties zijn vrijgelaten. Of dat de mensenrechten in een land bestreden en verbeterd worden.

Fakkelkring

Voorafgaand aan de schrijfavond is er vanaf 18:15 uur een fakkelkring bij ‘De Kus’ bij het station. ,,De fakkelkring wordt begeleid door djembés van Mudanthe.  Iedereen is van harte welkom.” zegt Tineke Willemsen van Amnesty Apeldoorn.

Alle informatie is terug te vinden op Amnesty Apeldoorn

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Evenementen Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!