ANWB Streetwise bij basisschool PCBS de Regenboog

Vrijdag 20 juni 2014

Door Redactie

© Fotor

Van maandag 23 juni tot en met vrijdag 27 juni 2014 is ANWB Streetwise, een verkeersprogramma, bij basisschool PCBS de Regenboog in Apeldoorn. ANWB Streetwise leert alle kinderen van de basisschool beter om te gaan met het huidige verkeer.

PCBS de Regenboog vindt het belangrijk die ‘straatwijsheid’ mee te geven en biedt de kinderen graag ANWB Streetwise aan.

Alvorens ANWB Streetwise op school komt voor de praktijklessen ontvangt de school voor elke groep een digitale voorbereidings- en een evaluatieles voor op het digibord. Op de praktijkdag leren de kinderen o.a. over het gebruik van autogordels, autostoeltje, verkeersgeluiden, oversteken, de remweg en de invloed van de reactietijd op de totale remweg.

ANWB Streetwise bestaat uit 4 onderdelen:
– Bij Toet toet leren de kinderen van groep 1 en 2 in de speelzaal verkeersgeluiden herkennen en oefenen het veilig oversteken. Daarnaast wordt geoefend met de autogordel in combinatie met het autostoeltje.

– Tijdens Blik en klik leren de kinderen van groep 3 en 4 in de gymzaal over veilig oversteken. Het belang van het dragen van de autogordel en gebruik van een autostoeltje in de auto wordt geoefend met een spannende gele elektroauto.

– Hallo auto leert de kinderen van groep 5 en 6 over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Kinderen nemen zelf plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en mogen zelf remmen. Ook het belang van het dragen van een veiligheidsgordel en een stoelverhoger/autostoeltje komt in deze les aan bod. Hiervoor zal in de ochtend tussen 08.00 – 12.00 uur De Linie tussen het spoor en de blauwe kantoren worden afgesloten voor verkeer.

– Trapvaardig tenslotte traint de kinderen van groep 7 en 8 op het schoolplein in praktische fietsvaardigheid. De leerlingen fietsen over een uitdagend parcours en trainen moeilijke manoeuvres. Ook rijden ze met een zware rugzak op en mogen als laatste rijden met een elektrische step en ervaren zo wat gemotoriseerd verkeer voelt. Hiermee worden de kinderen voorbereid op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.

Daarnaast is er de iCheck, waarmee een simpele maar doelmatige indicatieve oogmeting uitgevoerd wordt. De iCheck is speciaal ontwikkeld voor ANWB Streetwise en is een vast onderdeel van Blik en klik. Voor de groepen 5 t/m 8 is een iCheckbox beschikbaar, waarmee de leerkracht zelf in de klas de oogmeting kan uitvoeren.

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?