Apeldoorn koopt gas van Russische Gazprom

Donderdag 4 januari 2018

Door Daniel van Harmelen

Daniel van Harmelen

De gemeente Apeldoorn heeft namens een legio gemeenten en organisaties getekend voor gas van Gazprom.  Gazprom, het Russische staatsgasbedrijf, levert tot tenminste 2020 gas aan de gemeente Apeldoorn en haar grootste vastgoedbedrijf Accres.

De gemeente Apeldoorn kwam al in mei 2016 tot een akkoord met de Russische gasgigant. Apeldoorn tekende daarnaast als penvoerder namens de gemeenten Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Olst-Wijhe, Raalte, Scherpenzeel, Voorst, Woudenberg en Zutphen. Ook Accres (Accres Apeldoorn BV en Accres Exploitatie BV), CODA, Circulus-Berkel BV en Theater- en congrescentrum Hanzehof (Zutphen) zijn genoemd in de gunning aan Gazprom.

Populair bij gemeenten 

In totaal heeft Gazprom 11 aanbieders achter zich gelaten. Niet alleen Nederlandse, ook Europese aanbieders mochten meedingen naar de aanbesteding van de gemeentes. Gazprom levert vanaf 1 januari 2018 voor tenminste twee jaar gas aan de genoemde gemeenten en organisaties, met de mogelijkheid om vier keer te verlengen met één jaar.

Gazprom heeft twee kantoren in Nederland: één in Amsterdam, Gazprom EP International BV, vanwaar Gazprom probeert om de buitenlandse markt (buiten Rusland) te bestieren, en Gazprom Marketing & Trading Retail Limited in ‘s-Hertogenbos, waarvan het hoofdkantoor in Cardiff, Verenigd Koninkrijk staat. De laatste doet ook zaken met andere gemeentes in Nederland en heeft als doel om de Nederlandse markt van gas te voorzien.

Apeldoorn is niet de enige gemeente die gas geleverd krijgt van het Russische staatsbedrijf. In totaal hebben, voor zover bekend bij de redactie, 30 gemeenten in Nederland een contract met Gazprom afgesloten voor de levering van aardgas. Veel gemeenten kopen net als Apeldoorn collectief in. Apeldoorn was wel een van de eerste gemeenten om een deal te sluiten met Gazprom. Door collectief in te kopen als gemeenten is het gas goedkoper.

Naast een nieuwe gasaanbieder hebben de genoemde gemeenten ook een nieuwe elektriciteitsaanbieder gevonden: De Vrije Energie Producent BV of DVEP. Ook die is populair onder gemeenten in Nederland.

Internationaal 

Gazprom is voor 50,23% in handen van de Russische Federatie, en daarmee de grootste gasgigant van het land. Het bedrijf kwam in opspraak toen het in 2008 en 2009 de gastoevoer naar Oekraïne dichtdraaide vanwege achterstallige betalingen.

De keuze viel op Gazprom omdat die het goedkoopst is. Dat is de enige voorwaarde die in de opdracht van de gemeente Apeldoorn omschreven stond. Dat is opmerkelijk, omdat tegen Gazprom een mededingingsonderzoek loopt omdat Oost-Europese landen claimen dat de gasgigant zijn machtspositie misbruikt om te hoge tarieven te rekenen. Dat meldt het FD.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!