Apeldoornse deelname aan het EU-Project Sports respects your Rights

Woensdag 23 oktober 2013

Door ApeldoornPaktaan

Op zondagavond 13 oktober zond televisiezender SBS6 het programma ‘Undercover in Nederland’ uit. In deze aflevering ontmaskert Alberto Stegeman een voetbaltrainer, die jarenlang zijn minderjarige pupillen seksueel intimideerde. Inmiddels heeft dit programma gezorgd voor veel aandacht onder zowel de bevolking als de media.

In Apeldoorn zijn sportverenigingen en -organisaties sinds 2010 nadrukkelijk bezig met dit onderwerp. Zo zijn twee vrijwilligers van de Apeldoornse voetbalvereniging ‘Victoria Boys’ en één persoon van het Verenigingsburo/Sportraad Apeldoorn samen met vier andere Nederlanders van 27 september tot en met 2 oktober naar Wenen vertrokken om te deelnemen aan het Europese sportproject ‘Sports respects your Rights’.

‘Sports respects your Rights’ is een internationaal project dat bestaat uit twee bijeenkomsten van in totaal 10 dagen. Het project heeft als doel om een nationale campagne te ontwikkelen tegen seksuele intimidatie en geweld in de sport. Deze campagne moet er voor zorgen dat dit onderwerp onder jongeren beter bespreekbaarder wordt. Ook moet het verenigingen handvatten geven om te zien dat er een mogelijkheid is om seksuele intimidatie binnen verenigingen te preveniëren.

Op 8 november vertrekt dezelfde groep Nederlanders nogmaals naar Wenen om deel te nemen aan het tweede gedeelte van dit project.

Dit project en de aandacht van de media sluiten erg aan binnen de handelingen van de werkgroep Ongewenst Gedrag. Deze Apeldoornse werkgroep organiseert één à twee keer per jaar een intervisiebijeenkomst voor de vertrouwenscontactpersonen van verenigingen in Apeldoorn. Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is dé contactfunctionaris binnen de vereniging, betreffende ongewenst gedrag. Momenteel zijn er in totaal 50 vertrouwenscontactpersonen aanwezig bij de sportverenigingen in Apeldoorn. Apeldoorn is hiermee een voorloper op de rest van Nederland.

De werkgroep Ongewenst Gedrag hoopt doormiddel van ‘Sports respects your Rights’ bij de verenigingen zonder vertrouwenscontactpersonen duidelijkheid te creëren van de meerwaarde van een vertrouwenscontactpersoon. Met als gevolg dat steeds meer sportverenigingen een vertrouwenscontactpersoon aanstellen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!