Apeldoornse Diabetes Challenge wordt Apeldoorn Wandel Challenge

Vrijdag 17 februari 2017

Door Redactie

Apeldoorn Wandel Challenge

Na het grote succes van de Apeldoornse Diabetes Challenge in 2016 zal de Apeldoornse Diabetes Challenge verder gaan als Apeldoorn Wandel Challenge. De Apeldoorn Wandel Challenge zal onderdeel blijven van de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation.

Met 265 deelnemers, waarvan 160 met diabetes, is de Apeldoornse Diabetes Challenge in zijn eerste jaar uitstekend van start gegaan. Na 20 weken wekelijks georganiseerde wandeltochten vanaf 13 startlocaties, hebben meer dan 155 deelnemers meegedaan aan de uiteindelijke Challenge (4 dagen 5 km, 10 km of 20 km wandelen) en het Nationale Diabetes Festival. Op initiatief van de deelnemers wordt nog op 10 van de oorspronkelijke 13 startlocaties door meer dan 100 deelnemers doorgelopen.

Ook bij de Apeldoornse deelnemers zijn dezelfde opzienbarende resultaten geboekt die uit het uitgebreide onderzoek van de Bas van de Goor Foundation naar voren kwamen: verbeterde gezondheid, verlaging van bloedglucosewaarden, afname van medicatiegebruik en gewicht. Daarnaast een toename van een actieve leefstijl, eigen verantwoordelijkheid en een verbeterd gevoel van welbevinden en kwaliteit van leven.

Sleutel tot het succes is vooral het enthousiasme en de participatie van de zorgverleners (huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten) + wandelbegeleiders. “Het is zo stimulerend als je huisarts meeloopt. Hiermee laat hij zien dat hij het net zo belangrijk vindt als ik”, aldus een deelnemer.

Apeldoorn Wandel Challenge 2017
Onder de vlag van de HRA (Huisartsenorganisatie Apeldoorn e.o) en in samenwerking met de gemeente Apeldoorn zal daarom de Challenge verder geprofessionaliseerd en uitgebreid worden met meerdere doelgroepen. Ook mensen met chronische aandoeningen als COPD, verhoogd risico op hart- en vaatziekten en reuma zullen door hun huisarts actief benaderd worden om mee te doen met de Apeldoorn Wandel Challenge.

In 2017 zal vanaf half april op negen startlocaties gestart worden met de wekelijkse wandelingen. Er zullen per locatie drie gedifferentieerde groepen lopen zodat de deelnemers op eigen niveau, tempo en/of afstand kunnen lopen. De Eindchallenge zal plaatsvinden in de Europese sportweek van 14 t/m 17 september.

Deelnemers kunnen zich vanaf 23 februari inschrijven via de website www.nationalediabeteschallenge.nl Hier kunt u meer informatie vinden over de Nationale Diabetes Challenge en de startlocaties van de Apeldoorn Wandel Challenge. Voor meer informatie kunnen deelnemers ook terecht bij hun huisarts.

Voor het begeleiden van de wandelgroepen zijn ze nog op zoek naar vrijwillige wandelbegeleiders. Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar Paul van Dommelen, coördinator wandelbegeleiding. Email: pljvandommelen@gmail.com

De Apeldoorn Wandel Challenge zal ingezet worden voor het ontwikkelen van een structurele samenwerking en aanbod in de ketenzorg ten aanzien van bewegen voor mensen met chronische aandoeningen.

De Apeldoorn Wandel Challenge wordt georganiseerd onder de vlag van de Huisartsenorganisatie regio Apeldoorn (HRA) in samenwerking met de gemeente Apeldoorn, de Cantharel Internationale Wandelvierdaagse van Apeldoorn, Accres, Stichting Wandelnet en First-Line, met facilitaire ondersteuning van de Bas van de Goor Foundation.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?