Apeldoornse FoolZ vlammen tijdens het Moo-ah! festival in Engeland

Woensdag 13 maart 2013

Door Redactie

bazbo

De mensen die donderdagavond 7 maart in Het Bluescafé in Apeldoorn waren, mochten zich gelukkig prijzen. Zij waren getuige van de try-out van The FoolZ ‘nieuwe stijl’. Onze Apeldoornse trots, de Frank Zappa cover band The FoolZ, speelden voor het eerst met hun nieuwe drummer Marco Onstenk. Het concert bleek de generale repetitie voor een ander optreden dat twee dagen later zou plaatsvinden.
Die zaterdagavond 9 maart trad de band namelijk op tijdens het allereerste Moo-ah! festival in Corby (UK). Laat ik u, voordat u gaat googlen op Corby, vertellen dat dit een afgrijselijk industriestadje is, waar helemaal niets te beleven valt en waar het maar goed is dat het meestentijds onzichtbaar is door de dikke mist.

Het festival Moo-ah! is een initiatief van twee heren die bij ingewijden bekend zijn onder de namen Uncle Ian en The Idiot Bastard. Zij zijn, net als u en ik, grote liefhebbers van muziek en dan in het bijzonder van die van Frank Zappa. Het zal u dan ook niet verbazen dat het leeuwendeel van de optredende bands en ensembles het werk van deze grootmeester vertolkt.
Namen? Vooruit: The Muffin Men, Gumbo Variations, Zappatika, Just Another Band. Ziedaar uw namen.
Alles speelde zich af in een zaal die The Raven Hall heette en die zich kenmerkte door belabberde akoestiek, slechte discoverlichting en uitstekend bier. Maar over het festival later ooit meer. (‘I feel a blog coming up.’)

The FoolZ, die naast eerder genoemde drummer Marco bestaan uit Lex Kemper (gitaar, zang), Wan Kemper (toetsen, zang), Remco Aalhuizen (gitaar, zang) en Pedro Steneker (bas, zang), lieten zich van hun beste kant zien en horen. In het uur speeltijd dat ze hadden, hoorden we als vanouds de veelzijdigheid van zowel Zappa als de bandleden.
Hoogtepunten? Vooruit: (Let’s Move To) Cleveland, het onmogelijke Echidna’s Arf (Of You) (dat onverwacht eindigde met een drumsolo!), het complex-jazzy Alien Orifice, de rocker I’m The Slime, de ‘klassieker’ Florentine Pogen. Ziedaar uw hoogtepunten.
Traditiegetrouw eindigde de set met het aanstekelijke Ms. Pinky.

Over traditiegetrouw gesproken: The FoolZ maakten grote indruk op het aanwezige publiek. Verrassend veel bekende gezichten meende ik daarin te herkennen. Dat zullen de bekende gezichten ook wel van mij hebben gedacht; ik was er tenslotte zelf ook. Van de dansvloer werd goed gebruik gemaakt en als ik het goed heb, zag ik een malle Noor zelfs stagediven.

Naderhand vertelde Lex mij dat hij zeer gespannen was voor dit concert. Het was niet aan hem af te zien. Het was ook helemaal niet nodig. Graag hoor ik hem nóg méér uit de bocht scheuren met die gitaar van hem.
Met Marco Onstenk heeft de band een nieuwe impuls en nieuwe energie gekregen. Hij moet blijven!

Nieuwsgierig geworden? Klik op de links in dit stukje om wat filmpjes van het optreden te zien.
Helaas moeten we nog even wachten tot de helden weer live spelen; er staan voorlopig geen concerten gepland. Ik slaap slecht, de laatste tijd.

Moo-ah!


Apeldoorn, maart 2013

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Festival Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!