Apeldoornse Vierdaagse gaat ook dit jaar niet door

Dinsdag 23 maart 2021

Door Redactie

Archief | Vierdaagse

Het bestuur van de Stichting Internationale Vierdaagse Apeldoorn heeft besloten om het evenement niet door te laten gaan. De Apeldoornse Vierdaagse zou plaatsvinden van 13 tot 16 juli. Het toekennen van een vergunning, toegestane aantal deelnemers en ook de maatregelen op start-, finish- en rustlocaties zijn allemaal factoren die hebben meegespeeld in het uiteindelijke besluit. De organisatie wil de 67e editie nu in 2022 houden, van 12 tot 15 juli. Het is niet de eerste keer dat de Vierdaagse niet doorgaat, ook vorig jaar ging het evenement al niet door.

Besluit

Voor de Vierdaagse is een evenementenvergunning nodig, voor deze vergunning geldt een toekenningstraject van 3 tot 6 maanden. De vergunning moet behandeld worden door de gemeente, alleen gebeurt dit waarschijnlijk pas over een maand, legt de organisatie uit. “Voor de organisatie betekent dit een korte periode om het evenement, en ook alles eromheen, te plannen. Het organiseren van de vierdaagse is van veel factoren afhankelijk en de afgelopen periode heeft de organisatie daarom allerlei opties bekeken. Helaas is het besluit genomen dat, onder de huidige omstandigheden, het evenement niet door kan gaan.”

Verschillende factoren

De Apeldoornse Vierdaagse heeft vrijwilligers nodig tijdens het evenement. Zonder vrijwilligers kan de Vierdaagse simpelweg niet doorgaan. “De kwetsbaarheid van vrijwilligers en daarnaast hun beschikbaarheid tijdens deze crisis hebben er deels voor gezorgd dat het organiseren van het evenement bijna onmogelijk is”, laat de organisatie weten. “Ook horeca en cateraars kunnen niet gemist worden, maar zij zijn gebonden aan hun eigen specifieke maatregelen die hen beperken.” Normaal gesproken zouden er bij start-, finish- en rustlocaties cateraars staan met hapjes en drankjes.

De route loopt over de terreinen van boseigenaren. Zij maken zich zorgen om drukte in hun bossen met een Vierdaagse. Tijdens het broedseizoen voor verschillende dieren kan deze drukte gevolgen hebben. De verwachtte vaccinatiegraad van deelnemers, maar ook vrijwilligers, is voor de organisatie ook een zorg. Daar is nog veel onduidelijk over. Toch wordt er wel aan een alternatief voor dit jaar gewerkt. Op deze manier kunnen deelnemers alsnog wandelen in de omgeving van Apeldoorn, alleen dan wel coronaproof.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!