Apenheul krijgt nieuwe apensoort

Dinsdag 12 maart 2019

Door Eindredactie

Wie Apenheul in 2019 bezoekt, kan een nieuwe apensoort bewonderen. Vanuit Stichting AAP heeft het Apeldoornse dierenpark 2 mannelijke talapoins ontvangen. Apenheul zal binnenkort nog 2 vrouwelijke talapoins uit een ander dierenpark krijgen en wil uiteindelijk een groep talapoins gaan houden.

In beslag genomen

De mannetjes Lucas en Wyse kwamen van particuliere eigenaren en zijn eind 2017 door de Spaanse autoriteiten in beslag genomen en naar Stichting AAP gebracht. Talapoins zijn niet zo groot, de kleinste van alle echte apen van Afrika, maar daardoor zeker niet geschikt om als huisdier gehouden te worden. David van Gennep, directeur van Stichting AAP: ,,AAP wordt op dagelijkse basis geconfronteerd met de problemen die het gevolg zijn van de handel in exotische dieren. Eigenaren willen van hun ‘huisdier’ af, omdat de aanschaf een slecht doordachte, impulsieve aankoop was, zonder zich van tevoren goed te laten informeren.”

Het uiteindelijke doel van AAP is om dieren te herplaatsen naar een geschikt adres waar ze de rest van hun leven onder goede omstandigheden kunnen doorbrengen. Dit hebben zij voor deze dieren gevonden bij Apenheul. Thomas Bionda, bioloog bij Apenheul: ,,Talapoins zijn niet bedreigd in het wild, maar wel heel zeldzaam in dierentuinen. Er is geen andere dierentuin in Nederland die deze soort heeft. Voor ons is het dan ook een interessante soort om te houden. Bovendien vinden we het belangrijk om deze bijzondere dieren een goed leven te geven.”

Nieuw leven in Apenheul

Apenheul houdt al sinds 1971 veel verschillende soorten apen. Vandaag de dag leven er in het park zo’n 300 apen van 35 verschillende soorten. ,,Die jarenlange ervaring komt ook zeker van pas bij het houden van apen”, vertelt Apenheuls bioloog. ,,In Apenheul houden we dieren zo veel mogelijk in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. We besteden veel aandacht aan het welzijn en de huisvesting van de dieren. Je ziet dan ook dat dieren in ons park veel van hun natuurlijke gedrag vertonen, bijvoorbeeld als het gaat om sociale rangorde, gedrag en voortplanting.” Door Lucas en Wyse te introduceren met twee talapoins die niet door mensenhanden zijn grootgebracht, verwacht Apenheul dat ze veel meer hun natuurlijke gedrag zullen vertonen en eindelijk een mooi leven kunnen leiden. Thomas Bionda: ,,Uiteindelijk hopen we een groep te kunnen houden op een manier zoals ze in het wild ook voorkomen.” Apenheul hoopt dan ook dat de nieuwkomers als onderdeel van het Europese fokprogramma in de toekomst voor nakomelingen zullen zorgen.

Vanaf de opening van Apenheul zullen de talapoins al zichtbaar zijn voor publiek. In 2019 is het dierenpark open op 30 en 31 maart en van 6 april tot en met 3 november.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Apenheul

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!