Basisschoolleerlingen in Gelderland maken herrie

Dinsdag 8 maart 2016

Door Redactie

Ruim 200.000 basisschoolleerlingen in Nederland, Curaçao, Afrika, Azië en Latijns-Amerika doen op donderdag 10 maart mee aan de jaarlijkse actie ‘Wij trekken aan de bel’. Met behulp van toeters, bellen én hun stem gaan ze één minuut herrie maken op het schoolplein. Zo vragen ze aandacht voor het recht op onderwijs van leeftijdgenootjes met een handicap in ontwikkelingslanden die niet naar school kunnen. Dat zijn er meer dan 23 miljoen. Ook kinderen in Gelderland laten zich op 10 maart horen.

Ruim 700 basisscholen in Nederland
‘Wij trekken aan de bel’ is een initiatief van het Liliane Fonds. Landelijk trekken 720 basisscholen aan de bel. Hier vindt u een overzicht van de scholen in Gelderland die meedoen. In Herwijnen, Spijk en Westervoort doen wethouders mee. Elders in het land komen ook bekende Nederlanders in actie: onder meer Kees Tol, Gaston Starreveld, Jan Slagter, Jaap Jongbloed en Jetta Klijnsma.

Poging tot wereldrecord
Niet alleen op schoolpleinen maar ook in Safaripark Beekse Bergen laten kinderen zich op 10 maart horen. Daar doen 21 scholen, in samenwerking met originele-schoolreisjes.nl, een poging tot wereldrecord ‘grootste educatieve schoolreisje’. Het huidige record van 2013 staat op 1872 kinderen en begeleiders. Aan onze recordpoging doen 3073 kinderen en begeleiders mee. Om 10.30 uur zingen ze uit volle borst het actielied ‘Herrie op het plein’ en maken daarna één minuut lang een daverend kabaal. Vanzelfsprekend wordt ook voor oordopjes gezorgd!

Recht op onderwijs
Ieder kind moet naar school kunnen. Onderwijs is een recht, géén privilege. Dat is ook vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag. Toch is de praktijk vaak anders, zéker voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Hoe dat komt? De school is te ver of niet toegankelijk, kinderen worden geweigerd, leerkrachten missen de benodigde kennis en speciaal lesmateriaal en ouders hebben geen geld voor school.

Om juist kinderen met een handicap sterker te maken is onderwijs van groot belang. Het Liliane Fonds ondersteunt daarom deze kinderen niet alleen op het gebied van medische zorg, revalidatie en sociale contacten, maar ook met scholing. Dankzij het Liliane Fonds kunnen elk jaar ruim 40.000 kinderen naar school.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!