Beursvloer Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Vrijdag 15 oktober 2010

Door Bert Anvelink

Men neme 90 maatschappelijke organisaties, een zestigtal bedrijven, een enthousiaste Mr. Beursvloer, een spreekstalmeester en hoekmannen en –vrouwen. Zie hier de ingrediënten voor de Beursvloer Maatschappelijk Verantwoord ondernemen. In de Rabobankzaal van Orpheus vond woensdag 6 oktober 2010 alweer de 6de editie plaats.

Inleidingen werden er gegeven door burgemeester Fred de Graaf, gedeputeerde van de provincie Gelderland, Marijke van Haaren en de voorzitter van het bestuur van de stichting MOA, Hans Wesselink. Naar mijn mening wat overkill aan inleiders, tijd die afgaat van het doel van de bijeenkomst: de maatschappelijke organisaties in contact brengen met bedrijven.

Na de slag op de gong begint het zoeken van de organisaties naar de bedrijven, wie zijn dat dan, hoe zien ze eruit, hoe spreek ik ze aan. Eerste onzekere contacten worden gelegd, maar ook zeer doelgerichte.  Ervaren organisaties , die duidelijk weten waar ze voor komen en recht op hun doel af gaan. Lijstje in de hand met bedrijfsnamen die ze zo snel mogelijk willen spreken.

 Grote verschillen ook in aanpak en aankleding, herkenbare leden van de zwemvereniging, een verklede kat om aandacht te krijgen voor het kattenmuseum Miauw of organisaties met schalen met versnaperingen. Alles voor het goede doel, matches maken met het bedrijfsleven.

Vragen die de organisatie hebben zijn er op allerlei vlakken. “Hoe profileer ik me beter?”; “Wie kan onze jaarrekening controleren?”; ”Ons clubhuis is erg aan een opknapbuurt toe. Heeft uw bedrijf misschien medewerkers die ons een keer kunnen helpen?”.

Een match bestaat ook altijd uit twee delen. Je geeft als bedrijf de gevraagde ondersteuning aan de organisatie en de organisatie doet een tegenprestatie. De tegenprestaties liggen dichtbij het werk van de organisatie. Zo worden er onder andere clinics en workshops aangeboden, of een bewustwordingsverrassingsdag voor de medewerkers van het bedrijf.

Na ruim anderhalf uur argumenteren en contacten leggen, een ferme slag op de gong door Freek Kamminga. De beursvloer is gesloten, in totaal zijn 218 matches gemaakt die een economische waarde vertegenwoordigen van ongeveer een half miljoen euro. Veel tevreden gezichten. De laatste Beursvloer van Freek, hij wordt opgevolgd door Connie van de Scheur.

Zij kan direct aan de slag met wat aanbevelingen die genoemd zijn. Belangrijkste punt is een grotere herkenbaarheid van de bedrijven en nieuwkomers op de Beursvloer hebben vooral behoefte aan meer informatie over wat de Beursvloer inhoudt en wat er van hen verwacht wordt. Dringende oproep aan politiek Apeldoorn, laat de Beursvloer MVO buiten beschouwing bij de komende bezuinigings- of ombuigingsronde. De bedrijven nemen hun verantwoordelijkheid wel en de organisaties en verenigingen kunnen de steun goed gebruiken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!