Bevrijding 75 jaar geleden: hangt jouw vlag al?

Vrijdag 17 april 2020

Door Redactie

17 april! 75 jaar geleden werd Apeldoorn bevrijd en vandaag hijst Apeldoorn de vlag om onze helden van vroeger te gedenken, maar ook om stil te staan bij onze helden van vandaag. 

Op 17 april 1945 kwamen Canadese troepen via de brug aan de Deventerstraat onze stad binnendenderen, op tanks en andere voertuigen rolden zij door de straten. Apeldoorners kwamen na dagen onzekerheid uit hun schuilkelders en konden het bijna niet geloven: ze waren bevrijd!

Vandaag de dag, met de intelligente lockdown naar aanleiding van de coronacrisis, zouden we ons bijna in kunnen denken dat we snappen hoe het toen gevoeld moet hebben. De deur uit, de vrijheid tegemoet! Echter, in de afgelopen week, in de serie ‘Bevrijdingsverhalen’ leerden hoe aangrijpend de oorlogsjaren waren voor zowel burgers als veteranen. 

Daarom is het belangrijk dat we vandaag niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Dat we met zijn allen, juist nu, stilstaan bij de onschatbare waarde van onze vrijheid. Want hoewel we geen defilés meer hebben waar veteranen bij aanwezig zijn, mogen we nooit vergeten wat zij voor ons gedaan hebben.

Ontdek daarom nu de verhalen uit onze reeks:

Mocht je, net als de rest van Apeldoorn, een vlag willen hijsen ter nagedachtenis aan de Apeldoornse bevrijding, overweeg dan een Apeldoornse bevrijdingsvlag te kopen, ontwikkeld door De Veluwse Vlaggen Industrie. Alle opbrengst hiervan gaat naar het Rode Kruis. Zo gedenk je onze helden van vroeger en steun je die van nu.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

vier17april

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!