Blijdschap en verdriet bij de Apenheul

Maandag 7 december 2015

Door Redactie

Apenheul

Verdrietig nieuws uit Apenheul. In de nacht van 3 op 4 december 2015 is de oudste gorilla van Apenheul  overleden. Lobo is 42 jaar geworden. 

Nadat haar soortgenoten afscheid hadden genomen, is het lichaam van Lobo door haar verzorgers voor onderzoek naar de universiteit van Utrecht gebracht. Daaruit bleek dat zij is overleden aan enteritis, een ernstige maag-darmontsteking.  Ze was al een paar dagen niet lekker en at slecht. De dierverzorgers hielden haar extra goed in de gaten, maar de medicatie die ze kreeg toegediend mocht helaas niet baten.
Van de vijftien gorilla’s die in Apenheul leven, was Lobo de oudste. In 1975 kwam ze als kleuter samen met vijf soortgenoten naar Apenheul. Dat was het jaar dat Apenheul begon met het houden van gorilla’s.  In de daarop volgende jaren kreeg zij maar liefst elf baby’s. De laatste daarvan is Jabari (2012), die ook in Apenheul leeft. Hij wordt goed opgevangen in de groep, onder andere door zijn oudere (half)broers Wimbé en Mapasa.

Ook blijdschap

Vorige week was er nog grote vreugde bij de Apenheul. Op woensdag 2 december mocht Apenheul een orang-oetanbaby verwelkomen. De laatste orang-oetan werd geboren in 2011, het apenpark keek daarom erg uit naar deze geboorte. Moeder Wattana is ’s ochtends bevallen, onder toeziend oog van de verzorgers. Ze ligt regelmatig samen met haar kindje te rusten onder een laken.

De verzorgers wisten al vrij snel dat moeder Wattana zwanger was. Net zoals dat bij mensen het geval is, had zij soms last van stemmingswisselingen. Ze kon af en toe behoorlijk chagrijnig zijn. Een zwangerschapstest wees toen  uit zij daadwerkelijk zwanger was.
Wattana is in 2008 naar Apenheul gekomen voor een moederschapscursus: zij mocht de kunst afkijken bij supermoeder Sandy. Na de geboorte van Kawan in 2010 heeft Wattana laten zien dat ze een uitstekende moeder is. De verzorgers verwachten ook nu weer een ontspannen moeder die geniet van haar kind. Voor grote broer Kawan zal dat misschien anders zijn.  Hij is een echt moederskindje die nog relatief veel aan zijn moeder hangt. Dat zal even wennen worden!

Gesloten
Apenheul is tijdens de winter gesloten en weer geopend voor publiek vanaf 15 april 2016. Wel krijgen een aantal seizoenkaarthouders  binnenkort de mogelijkheid om op kraamvisite komen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Apenheul

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!