Bouwhuiscafé: Hoogbouw in Apeldoorn en de zoektocht naar maatschappelijke meerwaarde

Woensdag 28 februari 2024

Door Redactie

Op dinsdag 5 maart 2024 zal het Bouwhuiscafé plaatsvinden, waarbij de focus ligt op de vraag hoe zorgvuldige hoogbouw in Apeldoorn kan leiden tot een maatschappelijke meerwaarde. Het evenement, gehouden in het ACEC-gebouw aan de Roggestraat 44 in Apeldoorn, begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Een debat

Ruim een jaar geleden organiseerde Bouwhuis een debat over de ruimtelijke ontwikkelingen in de binnenstad, met name het masterplan Veldhuis, waar op diverse plekken woontorens staan getekend. Hoewel er destijds kritiek was vanuit stedenbouwkundigen, planologen en inwoners, heeft de gemeenteraad het masterplan inmiddels goedgekeurd en zijn er meer woningen aan toegevoegd. Bouwhuis wil nu graag onderzoeken hoe het plan er momenteel uitziet.

De gemeente heeft de ambitie om het gebied Veldhuis verder te verdichten en om te vormen tot een samenhangend groen stedelijk autoluw gebied. Tim de Rudder, programmamanager Spoorzone, zal tijdens het evenement het meest recente plan presenteren.

Hoogbouwbeleid

Als inspiratiebron heeft Bouwhuis architect en stadsbouwmeester Taco Postma uitgenodigd. Postma zal het transformatieproject rondom de industriële kabelfabriek in Delft toelichten, waarbij gewerkt wordt aan een aantrekkelijke nieuwe woon- en werkomgeving in stedelijke dichtheid. Dit project kan dienen als voorbeeld voor de herbestemmingsplannen van het Veldhuisgebied bij het station. Postma pleit landelijk voor een zorgvuldig hoogbouwbeleid, waarbij de maatschappelijke meerwaarde leidend moet zijn, niet de financiële waarde.

Onder leiding van stedenbouwkundige Henry Huiskamp zal er tijdens het Bouwhuiscafé gedebatteerd worden over wat Apeldoorn kan leren van de transformatieopgave in Delft en waar de maatschappelijke meerwaarde van hoogbouw uit zou kunnen bestaan.

Voor meer informatie en schriftelijke aanmelding, kun je mailen naar: info@architectuurcentrumbouwhuis.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!