Buddy to Buddy Apeldoorn gebruikt contact als medicijn tegen eenzaamheid

Dinsdag 9 januari 2024

Door Tristan Zandstra

Contact is het medicijn voor geïsoleerde groepen binnen de samenleving, dat vindt Buddy to Buddy. Wanneer er te veel geïsoleerde groepen zijn kan dat op termijn negatieve gevolgen hebben voor iedereen. Buddy to Buddy wil dit voorkomen door middel door mensen te verbinden met elkaar, op basis van gelijkwaardigheid en gedeelde interesses.

Ontstaan

Nadat veel mensen een aanvraag hebben gedaan, is in 2019 Buddy to Buddy Apeldoorn ontstaan, vertelt Dieuwke de Boer, projectleider bij Buddy to Buddy Apeldoorn. “Door de Covid-19 pandemie hebben we drie jaar geleden pas echt kunnen beginnen.” In 2023 hebben ze 230 mensen weten te koppelen.

Doelstelling

“De doelstelling van Buddy to Buddy Apeldoorn is om eenzaamheid onder vluchtelingen, mensen met status en inwoners van Apeldoorn zelf terug te dwingen. Evenals sociaal geïsoleerde groepen in de samenleving. Door mensen met elkaar te verbinden, en ze simpel contact te geven met elkaar ga je eenzaamheid al tegen”, aldus Dieuwke.

Hoe werkt het?

Per jaar houdt Buddy to Buddy 5 rondes, elke ronde duurt vier maanden. In deze rondes worden gemiddeld 50 mensen met elkaar verbonden (met ruimte voor meer) en op die manier ontstaan er 25 koppels. Door middel van verschillende activiteiten leren mensen elkaar beter kennen.

De buddy’s zijn zelf erg positief over het programma. Dieuwke de Boer, projectleider van Buddy to Buddy Apeldoorn, deelt wat ervaringen. ‘’Het is minder ingewikkeld dan ik dacht, ik had dit veel eerder moeten doen.”

Meer informatie

Dit jaar start Buddy to Buddy weer. Op dinsdag 6 februari is er een informatieavond van 19.15 tot 20.30 in het ACEC gebouw. Hier kun je informatie opdoen over het programma en jezelf inschrijven mocht je dat willen. Elke eerste maandag van de maand is er een buddycafé van 19.15 tot 21.15 in het ACEC gebouw. Meer informatie kan je vinden op de website van Buddy to Buddy Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!