Burgenbuurt Ugchelen zamelt geld in voor avontuurlijke speelplek

Woensdag 2 juni 2021

Door Redactie

Al een aantal jaren zijn ze aan de Wijenburg in Ugchelen druk met het proberen te realiseren van een speeltuin. Na gesprekken met een Initiatievenmakelaar is er nu een subsidie aangevraagd. Of die toegekend gaat worden horen de initiatiefneemsters in juli. Maar zelf moeten ze wel zo’n 5000 euro bijdragen. En daarvoor zijn ze een crowdfunding gestart.

“Zelf heb ik een zoontje van 4,5 en al jarenlang zit het me niet lekker dat er amper speelplekken zijn om ons heen”, legt één van de initiatiefneemsters, Avelien Mulder, uit. “Er is wel iets, maar dat is allemaal flink verouderd. Zelf gaan we daarom al snel naar park Berg en Bos om te spelen.” Avelien houdt zich samen met 3 buurvrouwen bezig met dit idee en hebben ze een tijdje terug handtekeningen ingezameld om te laten zien dat de hele buurt dit plan ondersteunt. “Een van de eisen is dat wij laten zien dat er een groot draagvlak is. O.a. door vooraf dit bedrag op te halen. Het is dus heel heel erg belangrijk dat wij ons doelbedrag gaan halen om onze kans te vergroten.”

Behoud groene uitstraling

Uiteindelijk willen ze van het geld van de crowdfunding én de eventuele subsidie een klim/glijtoestel aanschaffen, een nestschommel of een dubbele schommel, een waterelement (pomp, watergoot, waterwip, watertafel, een avonturenbos met een leuk parcours en het behouden van het voetbalveld en basket (en duikelrek indien verplaatsbaar). “Wat we hierin belangrijk vinden is het behoud van de groene uitstraling, want wat wij absoluut niet willen is dat dit mooie groene veld een andere bestemming krijgt”, legt Avelien uit.

“Alles met natuurlijke materialen en geen gebruik van stenen, beton etc. Een plek waar alle type kinderen hun fantasie kwijt kunnen. Of je nou van water houdt, schommelen, voetballen, op avontuur wilt in het bos of lekker wil klimmen en glijden. Het kan hier allemaal. Daarnaast willen we extra groen en kleur te realiseren denken we eraan om jaarlijks bijenbloemen te zaaien, als initiatief vanuit de buurt. Een mooie bijenstrook waar kinderen ook kunnen zien en leren hoe dit in de natuur gaat.”

Jarenlange ‘strijd’

Momenteel is er van de 5000 euro die ze zich als doel gesteld hebben 1990 euro opgehaald. Dit mede dankzij veel inwoners van Ugchelen, maar ook ondernemers. “Mochten we meer geld ophalen (en de subsidie worden toegekend) dan willen we dit gebruiken voor een dubbele schommel en een groter water/zand element. Mocht de subsidie geen doorgang vinden zullen wij, afhankelijk van het opgehaalde crowdfundingbedrag, kijken hoe we dit kunnen inzetten voor een kleinere speeltuin.”

Avelien heeft in ieder geval goede hoop dat de groene avontuurlijke speelplek er zal komen. “We ‘strijden’ hier al jaren voor, maar je krijgt het niet zomaar als je geen nieuwbouw buurt bent. Maar.. we hopen dat het nu toch gaat gebeuren!” Stiekem is ze dan ook wel een beetje jaloers op de wijk Zuidbroek. “Daar schieten de speeltuintjes uit de grond, bijna op elke hoek is wel een speelveldje te vinden. En dat is prima, maar daarom hopen wij dat wij nu eindelijk deze avontuurlijke speelplek kunnen realiseren voor de kinderen in de wijk.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!