Burgers aan de bak

Vrijdag 25 februari 2011

Door apeldoornextra

De portemonnees moeten open en de burger moet de handen uit de mouwen steken. Zo kunnen we de kernboodschap van het Apeldoornse bestuur aan zijn burgers wel kenschetsen.
Bovenop de broodnodig geachte 30 miljoen aan besparingen zal het wegpoetsen van de megastrop van 60 tot 70 miljoen van het grondbedrijf geregeld moeten worden. Het gat van 60 tot 70 miljoen zal gedicht moet worden. Kosten: zo maar 3 tot 4 miljoen per jaar extra.

Henk Schutte van Leefbaar Apeldoorn schetst de gevolgen van de terugtredende rijksoverheid. “Al jaren kieperen ze een grote hoeveelheid taken bij de gemeenten over de schutting. Dat begon met onderwijshuisvesting, daarna veel sociale wetten als WMO, het houdt niet op!” Daarbij worden ook onmiddellijk kortingen doorgevoerd., want een gemeente kan het natuurlijk veel goedkoper en beter.” Henk van den Berge, fractievoorzitter SGP, stelt: “Wij willen geen belastingverhoging voor burgers en bedrijven.” Dat is prettig voor de Apeldoornse burger, maar er moet worden ‘ingeleverd’: “Een sterke versobering van het subsidiebeleid is nodig.”

Visies op subsidie
“Er is sprake van een kort geheugen en een gebrek aan langetermijnvisie,”, zo stelt Wim Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum. Subsidie wordt door veel betrokkenen steeds meer gezien als uitsluitend het dekken van tekorten. Dat is raar. Het CODA-museum hoort met ruim 70.000 bezoekers bij de 55 meest bezochte musea in Nederland. Een museum kan een landelijke publiekstrekker zijn. Dat de burgers (uiteindelijk) vooral aan de financiële bak moeten, dat blijft. Maar misschien met minder tegenzin als ze zien wat er voor terugkomt.

Nieuwsgierig naar meer politieke uitspraken en tegenargumenten? Lees ApeldoorNEXTra!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!