Buurtkoffie brengt gezelligheid in Apeldoornse wijken

Woensdag 21 juni 2023

Door Kevin van Es

Vanmiddag stond de Buurtkoffie-bus weer in een Apeldoornse wijk. Het was ditmaal de beurt aan de Fahrenheitstraat, in Kersschoten. Hier zorgden de vrijwilligers van de koffie-bus voor gezelligheid en verbinding. Ook een aantal leerlingen van de naastgelegen Jacobus Fruytierschool hielpen mee. Buurtkoffie Apeldoorn is een initiatief van Stichting Present Apeldoorn.

Een gezellig terras

Rond 10:30 kwam ik aan bij het al uitgezette terrasje. Het terras bestond uit een volgepakte tafel, stoelen en een sjoelbak. Bij aankomst waren de vrijwilligers, een gast en de leerlingen met elkaar in gesprek over opleidingen. De drie aanwezige vrijwilligers: Abe, Barbara en Lee verzorgden de koffie en de sfeer. Abe is een geboren en getogen Apeldoorner, en ziet het belang van dit initiatief: “Mensen zijn tegenwoordig op zichzelf en gehaast.”

Mooi initiatief

Een paar minuten later worden de woorden van Abe bevestigd. Een voorbijganger wordt uitgenodigd voor een bakje koffie, maar antwoord gevat: “Ik heb een afspraak bij de nagelsalon. Eigenlijk drink ik ook geen koffie.” Een andere voorbijganger, Henk, schuift wel even aan voor een gesprek en een warm bakje koffie. Hij woont in de buurt en noemt de koffie bus een mooi initiatief: “Ik was er vorige week ook al. Het laagdrempelige vind ik het mooiste aan dit idee. Daarnaast spreek je ook eens wat mensen uit de buurt.” Volgens Henk gebeurt dit tegenwoordig veel te weinig: “Voorheen was er veel meer sociaal contact. Tegenwoordig zit negentig procent van de mensen op hun telefoon, de echte gezelligheid wordt steeds minder hier.”

“Er was veel meer sociaal contact in de wijk, tegenwoordig zit iedereen op de telefoon”

– Henk

Een goed gesprek

Aan de koffie tafel wordt van alles besproken. Wat is er te doen aan de eenzaamheid? Hoe kunnen we nog meer aandacht genereren? En staan we wel op de juiste plek? Maar ook persoonlijke kwesties zoals school, thuissituaties en de plannen van het weekend worden besproken. Barbara komt uit Apeldoorn en helpt voor de derde keer mee: “Ik hoop vooral dat het groeit. De volgende keren moeten we actiever de wijk ingaan om mensen te werven.” Ook Lee vindt het verbinden in de wijken belangrijk: “Hoe mooi zou het zijn als mensen weer met elkaar in gesprek komen? Het is inderdaad zo dat mensen heel erg op zichzelf zijn de afgelopen jaren, terwijl kletsen zo belangrijk is, vooral voor eenzame mensen.”

“Ik hoop vooral dat het groeit”

– Barbara

Fietsaccu’s en thee

Een andere meneer uit de buurt spreekt de Nederlandse taal niet goed, maar komt toch even een kopje thee drinken. Hij is afkomstig uit Afghanistan, woont twintig jaar in Nederland en is gelukkig. De gesprekken over fietsaccu’s, het Drakenbootfestival en de ontwikkelingen in de buurt leken hem enigszins te ontgaan, maar toch kwam hij er gezellig bij zitten!

Hulp vanuit school

Suzanne en Sara zitten beiden in de vierde klas op de Jacobus Fruytierschool. Vanuit school worden er leerlingen gevraagd om te helpen bij soortgelijke activiteiten zoals een elfstedentocht met oudere mensen, afgelopen jaar. De studenten vinden het hartstikke leuk om te helpen en trekken zelfs de wijk in om de koffie-bus onder de aandacht te brengen. “Ik ben twee keer aanwezig geweest. Het is heel leuk om te helpen en ook nog eens super gezellig! De bekendheid moet groeien, maar je moet ergens beginnen. De eerste stap is gezet,” aldus Suzanne. Ook Sara helpt de organisatie graag een handje mee: “Dit is de eerste dag dat ik kan helpen en het is hartstikke mooi! We proberen de mensen in de wijk richting de bus te krijgen en hopen ze een fijne middag te bezorgen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!