Celine hoopt op duet met tenor Ernst Daniël Smid

Vrijdag 30 augustus 2019

Door David Levie

Of ze komende zaterdag ook nog een duet met Ernst Daniël Smid gaat zingen? De vraag overvalt Celine Janssen  een beetje. „Het staat niet op het programma, maar als het even kan gaan we het doen. Eerst maar even de repetitie afwachten.”

Die repetitie is vandaag, vrijdag 30 augustus in Weesp. Morgenavond staat Celine’s optreden met de beroemde tenor gepland. Aan de boorden van het kanaal op een podium dat vlakbij het publiek op het water dobbert. Een thuiswedstrijd voor de 25-jarige zangeres uit Apeldoorn die onlangs haar opera-opleiding aan het conservatorium in Tilburg afrondde. Cum laude. „Ik had het gehoopt, maar niet verwacht”, zegt ze. „Al hadden mijn leraren het er wel over dat cum laude binnen mijn mogelijkheden zou kunnen liggen. Ik heb er dan ook keihard voor gewerkt en ben er best trots op dat ik het heb gehaald. Of het van invloed is op mijn carrière bij het auditeren of zo weet ik niet. Maar het is goed voor mijn zelfvertrouwen.”

Zes solostukken mag ze morgenavond zingen waaronder drie aria’s. En indien mogelijk een duet met de meester zelf. De twee kennen elkaar. Tijdens een benefietconcert in Utrecht trad Celine Janssen vorig jaar al een keer met Ernst Daniël Smid op. „Een bijzonder aardige en heel toegankelijke man. Hij werkt graag met jong talent. Ik kreeg ook nog een paar goede adviezen van hem. Om mijn eigen weg te gaan en zoveel mogelijk dingen te doen die op mijn pad komen. Zo heeft hij het ook gedaan.”

Breed publiek

Het belangrijkste wat haar nu voor ogen staat is opera dusdanig voor het voetlicht te brengen dat ze een breed publiek kan bereiken. „Zo is opera vanaf het begin bedoeld. Voor het volk, voor iedereen. Ik heb de wens om opera hip te maken. Zo zie ik het nu eenmaal. Ik vind het heerlijk om te experimenteren met andere muziekstijlen en opera. En ik wil zoveel mogelijk aspecten van het vak goed leren kennen. Een grote rol in een mooie productie is wellicht iets voor later, al weet je nooit wat er op je pad komt.”

Na het gymnasium ging ze rechten studeren. Maar een jaar later koos ze definitief voor de muziek. „Ik vind met je neus in de boeken zitten fijn. Studeren is echt heel leuk. En een afgeronde studie rechten geeft je wel een bepaalde zekerheid. Dat moet je in de muziek maar afwachten. Of je nu musical zingt of opera, het is heel moeilijk om door te breken. Maar ik ben blij dat ik mijn hart heb gevolgd. Mijn ouders hebben dat ook altijd gestimuleerd. En ik heb heel veel plezier aan mijn studie aan het conservatorium beleefd. Een deel van eindexamen mocht ik doen in een Belgische productie. Nero, een opera voor kinderen, grotendeels op de muziek van de Barbier van Sevilla. Het andere deel van de beoordeling was een concert op school.”

Opera voor Dummies

In de tussentijd had Celine ook nog tijd om aan een eigen productie te werken: Opera voor Dummies. Een speels geheel dat zich richt op mensen die niet thuis zijn in de wereld van de klassieke muziek in het algemeen en opera in het bijzonder. Een deel daarvan was onlangs in Apeldoorn te zien. Op een besloten feest in Teun, de zaal voor de betere feesten en partijen aan de Kapelstraat. „Ik vind het echt heel leuk om in Apeldoorn op te treden. Ik ben er opgegroeid, ik ken veel mensen en je ziet als je optreedt altijd bekende gezichten. Ik kijk dan ook echt uit naar het Kanaalconcert.”

Met de dirigent van het Nederlands Politieorkest heeft ze het programma doorgenomen. „Een fijne samenwerking, waar ook ruimte is voor  mijn eigen inbreng. Het is niet allemaal klassiek. Er is bijvoorbeeld een stuk bij met een poppy begin. Net weer even anders. Maar uiteraard ontbreekt het bekende werk niet. Zoals? Nou ja vooruit, ik mag vast wel iets verklappen: O mio bambino caro van Puccini.”

Vrijheid

Haar optreden met het Apeldoornse orkest MMT begin dit jaar in Shanghai en omstreken komt nog even ter sprake. Ze zong daar in een zaal waar de groten der aarde haar voorgingen de sterren van de hemel. Begeleid door amateurs. „Maar hele goeie en met een professional als dirigent: Hennie Vels. Ook van hem kreeg ik alle vrijheid. Nu eens om wat meer stilte te pakken, dan weer om er wat meer drama in te stoppen. Ik weet dat het orkest opnieuw is uitgenodigd en ik zou het best nóg een keer willen meemaken. Alleen al om de prettige onderlinge sfeer en enige duizenden mensen in de zaal.  Heel bijzonder die sfeer, want er werd keihard gewerkt en dat kan soms spanningen geven. Ik heb daarvan niets gemerkt.”

Of daar straks tijd voor is? De tijd zal het leren. Ze heeft in de zomer ondanks optredens in België en een verhuizing van Tilburg naar Den Haag (Celine woont inmiddels in de hofstad samen met haar vriend) ook nog wat momenten aan het strand kunnen doorbrengen. „Maar een echte vakantie zat er even niet in.”

Hoeft ook niet, want aan energie ontbreek het haar niet. Zo’n optreden op het kanaal laadt de accu voor zover die niet helemaal vol is onmiddellijk op voor nog veel meer. Eigen producties zoals Opera voor Dummies, wellicht binnen afzienbare tijd in Orpheus te zien. Of een keer jazzy opera vertolken wanneer de seizoenopening van Orpheus, het Jazz Festival op initiatief van directeur Mirjam Barendregt een vervolg krijgt. Maar haar grootste wens naast een grote rol is ooit een eigen theatertour. „Ja, dan zou mijn droom helemaal uitkomen.”

Het programma van de Kanaalconcerten begin vandaag, vrijdag 30 augustus. Het concert met Celine Janssen en Ernst Daniël Smid begint een dag later om 20.00 uur. Meer informatie www.kanaalconcerten.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!