CODA krijgt 25.000 euro van Mondriaan Fonds

Donderdag 21 september 2017

Door Redactie

Archief

Het Mondriaan Fonds heeft besloten de eerder ingediende aanvraag voor verdere uitbreiding van de sieradencollectie van CODA te honoreren met 25.000 euro. In afgelopen periode dienden diverse musea een aanvraag in bij het Mondriaan Fonds. Achttien musea hoorden eerder deze week dat hun aanvraag gehonoreerd is.

Uit het adviesrapport: ,,De collectie van CODA maakt onderdeel uit van de Collectie Nederland en wordt ook als zodanig benaderd door het museum. De commissie waardeert de online en offline zichtbaarheid van het museum, inclusief het in 2015 gelanceerde Jewellery Platform en het ruimhartige bruikleenbeleid van het museum.”

De musea krijgen een bijdrage voor aankopen van beeldende kunst en/of vormgeving van na 1945. Deze bijdragen aan de collectieprogramma’s variëren van 25.000 tot 250.000 euro, voor een periode van één of twee jaar. In totaal gaat het om 2,3 miljoen euro. Uit de ingediende plannen blijkt dat de musea verzamelen met de Collectie Nederland als uitgangspunt: alle kunst- en erfgoedobjecten in publiek bezit. Ook stemmen de musea hun collectie- en aankoopbeleid op elkaar af en voeren zij een ruimhartig bruikleenbeleid. De programma’s die de samenhang tussen het verzamel- en presentatiebeleid, het belang voor de Collectie Nederland, de relatie tot de eigen collectie en de kwaliteit van het collectie- en presentatieplan het beste weerspiegelen, worden gehonoreerd. Om in aanmerking te komen moeten musea een eigen aankoopbudget van ten minste 50.000 euro per jaar hebben en een soepel bruikleenbeleid hanteren.

CODA directeur Carin Reinders: ,,Deze bijdrage van het Mondriaan Fonds betekent dat wij verder kunnen werken aan een stevige profilering van CODA als sieradenmuseum met inhoudelijke, kwalitatief hoogwaardige toevoegingen op de bestaande collectie. In het kader van het ontsluiten van de Collectie Nederland is dat niet alleen voor ons maar ook voor het publiek van groot belang.”

CODA Collectie

CODA Museum beschikt over een collectie moderne kunst, waaronder een omvangrijke collectie sieraden. Deze verzameling met werk van onder andere Onno Boekhoudt, Nicolaas Thuys, Chris Steenbergen, Emmy van Leersum en Gijs Bakker heeft zijn oorsprong in de jaren zestig van de vorige eeuw. Er wordt actief verzameld en de collectie groeit gestaag door aankopen, bruiklenen, schenkingen en legaten en is inmiddels de grootste museale collectie sieraden in Nederland. Vanwege de uitstekende kwaliteit van het Nederlandse kunstvakonderwijs zijn veel objecten van Nederlandse makers opgenomen in de collectie. Daarnaast maken ook Europese, Amerikaanse en Aziatische kunstenaars onderdeel uit van de collectie. Het accent van de collectie ligt evenwel op het Noord-Europese kunstenaarssieraad.

Tijdens het Museumcongres 2015 ontving CODA uit handen van minister Jet Bussemaker de Rijkscollectie sieraden. Deze omvat ruim 400 objecten en is in langdurige bruikleen gegeven aan CODA Museum met de intentie deze bruikleen op termijn om te zetten in een schenking. De collectie van het Rijk is een fantastische aanvulling op de bestaande collectie sieraden van CODA. Eerder dat jaar ontving CODA € 255.000 van de BankGiro Loterij voor een te verwerven collectie modesieraden en de verbouwing van de sieraadvitrine.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

CODA Apeldoorn

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?