Help de bevolking van Oekraïne

CODA museum, de poortjes en een anonieme klokkenluider.

Vrijdag 12 oktober 2012

Door StrangeArt

Klokkenluiders hebben mijn sympathie. Dwars tegen de gevestigde orde in brengen klokkenluiders maatschappelijke misverstanden in de publiciteit. Deze publiciteit zorgt voor een vorm van zelfreinigend vermogen, soms met een parlementaire enquête als gevolg, en regelmatig strafrechtelijke afhandeling. Klokkenluider worden vereist dat je stevig in je schoenen staat, de maatschappelijke gevolgen zijn niet gering.

Een anonieme klokkenluider stelt dat de bezoekersaantallen van CODA museum kunstmatig worden opgekrikt. Let wel anoniem. Voor anonieme klokkenluiders heb ik beslist geen sympathie. Waarschijnlijk is het een met ontslag bedreigde bibliotheekmedewerker van het filiaal Zevenhuizen. Immers in de anonieme en breed verspreide e-mail wordt gesteld dat het bezoekersaantal van het bibliotheekfiliaal groter is dan het aantal bezoekers van CODA, en dat het aantal museabezoekers kunstmatig zouden worden opgekrikt. Een bewering trouwens met een hoog Stapel-gehalte (leuke hypothese, maar flinterdun bewijs).

Ook de vergelijking tussen twee in intentie totaal verschillende instituten is verbazend. Een museum is iets totaal anders dan een bibliotheek. Niet het aantal bezoekers legitimeert het bestaan van een instelling, maar het maatschappelijke nut. Doorredenerend op het gegeven van bezoekersaantallen moet je subsidie schrappen van alle verenigingen die minder deelnemers hebben dan filiaal Zevenhuizen.
‘Erst das Fressen, dann die Moral’, luidt een beroemde zin uit een opera van Bertolt Brecht. Deze anonieme medewerker heeft zich eerst volgegeten, nu de lunch voorbij is wordt er kritiek geleverd op de kok.

Anonieme klokkenluider: maak je kenbaar

De gebruikte informatie is gedestilleerd uit gesprekken met 3 raadsleden, de opmerking dat het een met ontslag bedreigde medewerker betreft is een persoonlijke interpretatie.
StrangeArt (de maker van de foto) is de avatarnaam van Roelof Rump.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?