Column | Apeldoorn in beweging

Zondag 19 juni 2011

Door Tom de Vries

Je moet wel ergens onder een steen hebben gelegen als je niet weet waar Apeldoorn ligt, dit prachtige dorpje dat zich nog steeds geen ‘grote jongen’, ofwel ‘stad’ mag noemen is met een flinke inhaalslag bezig. Het afgelopen jaar lijkt het alsof ons liefhebbende dorp met één klap tien jaar vooruit is gesprongen in de tijd: niettemin altijd- en overal aanwezig! Er is in Apeldoorn genoeg stof om over te praten. Vele nieuwe winkels- en bedrijven zijn de revue gepasseerd. Allemaal even uitdagend als vernieuwend. Als redacteur mag je dan ook niets ontgaan. Helaas voor mij, bezit ik geen superkrachten, als mens dat regelmatig fouten maakt kan ik helaas niet ruiken waar de nieuwste paddenstoel uit de grond is ontsproten. Wel blijf ik mijn uiterste best doen om alles bij te houden. – Zo snel groeit ons dorp!

Apeldoorn is dan ook een dorp dat onlosmakelijk verbonden is met zijn cultuur- en erfgoed. Hoewel er weinig van oud Apeldoorn over is, staat er nog meer dan genoeg overeind. Reden genoeg om een trotse inwoner te zijn. Terug in de stad is het altijd bruisende nachtleven een vertier voor jong- en oud: hier ligt de ene bar na het andere op u te wachten. Daar omheen talloze restaurantjes waar men overheerlijk kan eten. Vooral voor een weekendje weg blijft het leuk om dit eens in uw eigen omgeving te zoeken. Bespaar uzelf reiskosten met een overnachting in één van de vele hotels dat Apeldoorn rijk is. – Zo ziet u ons dorp eens door de ogen van een toerist. Zeker de moeite waard!

In de architectuur van ons dorp staan vele hoogstandjes. Zo is nog steeds het oude ‘Minerva’ bioscoop, opgericht in maart 1918 terug te vinden aan de Paslaan 11, dit terwijl menig Apeldoorner in vol ornaat op ons nieuwe bioscoopcomplex staat te wachten. Helaas hebben wij wel afscheid moeten nemen van ‘Tivoli’, het prachtige kleine witte ‘kasteeltje’ dat steeds meer in verval begon te raken. Ook rondom de ‘stad’ zoals wij de winkelstraat, vol leuke zijstraatjes, op onze Hoofdstraat noemen zijn vele imposante gebouwen te vinden, haal anders eens een wandelroute op!

Dat Apeldoorn ook een podium voor talent is blijkt wel weer: het bruist ervan, als ons dorp champagne was dan droop het schuim er vanaf! Vooral met de komst van het ‘ROC-Aventus’ schoolgebouw is Apeldoorn compleet. – Vele scholieren en studenten laten zien dat school ook leuk en leerzaam kan zijn, dit in plaats van saaie lange dagen. Voor de Gemeente Apeldoorn was het wel even zweten met het creëren van studentenhuisvesting. Gelukkig is onze gemeente creatief genoeg.

Nog steeds zien veel mensen Apeldoorn als een diamant, zodra het geslepen is kan het ontzettend mooi zijn. Vele zakenmensen, studenten en met hun vaak ook de ouders vinden hier een veilige thuishaven. Het kan misschien even duren voordat u in Apeldoorn de weg heeft gevonden, wel heten wij u van harte welkom in onze bruisende… en het mag weleens gezegd worden; “Stad!”

Foto & Column | Tom de Vries

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!