Coronavirusmaatregelen treffen ook Apeldoorn; steeds meer annuleringen en instanties dicht

Vrijdag 13 maart 2020

Door Redactie

Eigenlijk zouden we beter een bericht kunnen maken met wat er wél nog doorgaat in Apeldoorn, want steeds meer organisaties besluiten evenementen te annuleren in verband met de landelijke maatregelen die vanmiddag bekendgemaakt werden gemaakt in een persconferentie. Daarnaast zijn sommige plekken in Apeldoorn tot zeker eind van deze maand gesloten. Zie hieronder een lijstje met een aantal instanties die maatregelen treffen.

Mobuur

In navolging van de coronavirus-berichtgeving van het Rijk, zet Mobuur alle ritten tot nader order stil. Voorzitter Marjolein Tillema: ,,Veel van onze klanten vallen in de kwetsbare doelgroep. We willen absoluut geen risico’s nemen en nemen daarom het zekere voor het onzekere.” Mobuur voelt een dubbele verantwoordelijkheid: voor klanten én voor de vrijwiligers. ,,Uiteraard gaat deze maatregel ons aan het hart, ons doel is namelijk juist de vrijheid en de mobiliteit van onze wijkbewoners vergroten.”

VOA-afscheidsreceptie

De Vereniging Oud Apeldoorn zou op 14 maart om 15.30 uur afscheid nemen van Miny van der Zande en Hans Wijga. Maar vanwege de verscherpte RIVM-adviezen is besloten deze bijeenkomst in de Heemgaard in Apeldoorn niet door te laten gaan.

Orpheus

Terwijl de avondfestiviteiten rondom de 55e verjaardag van Orpheus bijna los zouden barsten, kwam het bericht binnen. Per direct worden tot 31 maart landelijk alle evenementen met meer dan 100 mensen afgelast. Voor Orpheus betekent dit dat alle voorstellingen en concerten, maar ook congressen en events geen doorgang zullen vinden.

Gigant

Gigant sluit per direct de deuren tot in elk geval 31 maart 2020. Reden hiervoor is het verbod zoals dat is uitgesproken tijdens de persconferentie over de maatregelen rondom het coronavirus door premier Rutte en Jaap van Dissel van het RIVM. Dit betekent dat alle concerten, dansfeesten, filmvertoningen, andere voorstellingen en cursussen tot en met31 maart zijn afgelast. Kaartkopers worden zo spoedig mogelijk waar mogelijk persoonlijk geïnformeerd. Cursisten worden direct geïnformeerd door hun docenten.

Tegenlicht Meetup055

Ook de Tegenlicht Meetup055 van komende dinsdag, 17 maart, is afgelast. Dat meldt Wilco Westrik op Facebook. ,,Gezien het regeringsadvies om grote bijeenkomsten niet door te laten gaan, hebben wij besloten onze #Meetup over #GewoonGek op 17 maart niet door te laten gaan. Via Eventbrite krijgen diegenen die gratis kaarten hadden besteld ook nog een mailbericht toegestuurd.”

Omnisport

,,De Baancommissie heeft na kort overleg met Omnisport besloten per direct (12-03-2020 – 16.30 uur) alle activiteiten in Omnisport stil te leggen tot en met 31 maart”, meldt Hans van Bon op Facebook. ,,Alle trainingen, dernytrainingen, opstapavonden en clinics zullen geen doorgang vinden. Gedurende de periode tot 31 maart zal gekeken worden of er daarna nog verlenging noodzakelijk mocht zijn. De redenen mogen duidelijk zijn: Een groot deel van de vrijwilligers behoort tot de groep van kwetsbare mensen. Daarnaast nemen veel mensen vanuit heel Nederland deel aan onze aktiviteiten waarvan wij niet 100% kunnen garanderen dat zijn vrij zijn van het coronavirus.”

NL Doet

Op veel plekken in Apeldoorn zou komend weekend NL Doet plaatsvinden. Het Oranje Fonds roept op om de geplande activiteiten uit te stellen. ,,Met pijn in ons hart roepen wij deelnemende organisaties aan NLdoet op hun activiteiten uit te stellen. Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus vinden wij het niet verantwoord om de geplande activiteiten dit weekend door te laten gaan.”

Finale Schoolstijldanskampioenschap

Bij Wensink DanceMasters aan de Musschenbroekstraat stonden voor vrijdag en zaterdag wedstrijden en de finale van het Schoolstijldanskampioenschap gepland. ,,Beide wedstrijden van vrijdag en zaterdag zijn in samenspraak met de 3 overkoepelende organisaties voor basisscholen afgelast”, laat Gerrit Wensink weten.

Politieke Markt

Op donderdagavond vergadert de Apeldoornse gemeenteraad altijd. Gisteravond, donderdag 12 maart, was dit ook het geval, alleen in aangepaste vorm. Publiek was namelijk niet welkom. Hoe dit de komende weken zal gaan, is nog onduidelijk.

Tim Koldenhof Producties

De lessen bij Tim Koldenhof Producties gaan voorlopig gewoon door, maar wel zijn er wat aanpassingen. Zo gaan de Theaterkantine en andere wachtruimtes dicht. Jonge leerlingen (geen peuters en kleuters) mogen alleen nog bij de voordeur afgezet worden. ,,Peuters en kleuters die bij ons les volgen, worden door een ouder/verzorger naar de studio gebracht en gaan daarna weer naar buiten. Na de les worden de leerlingen naar de voordeur begeleid door de juf of een van onze medewerkers.”

Real-X

,,Ook Real-X is dicht tot nader bericht vanwege het coronavirus”, meldt Jolien Westerbroek van het Skatepark aan de Vlijtseweg.

Vue

De bioscoop aan de Nieuwstraat, Vue, blijft wel gewoon open. Al treffen ze er wel de nodige maatregelen. Zo is de finale van Wie Is De Mol wel geannuleerd, omdat daar flink wat bezoekers bij verwacht werden. ,,Alle bezoekers die een ticket hebben gekocht, krijgen een mail met verdere informatie. We vinden het erg vervelend om deze maatregel te nemen, maar wij moeten denken aan de gezondheid van onze bezoekers en medewerkers.”

Vue Cinemas heeft wel besloten dat elke screening beperkt wordt tot maximaal 100 bezoekers. ,,Daarnaast zullen wij niet meer met pauzes werken.”

Kerk

,,Op basis van het advies van het RIVM en de overheid willen wij als de Basis onze verantwoordelijkheid nemen en zullen onze samenkomsten niet door gaan tot in ieder geval 31 maart”, meldt een woordvoerder van de kerk. ,,De bezoekers hoeven geen dienst te missen want online gaan we gewoon door, de Basis biedt net als altijd de gelegenheid om de diensten via de livestream te volgen op www.basis.cc/live.”

CODA

In eerste instantie leek het erop dat CODA open bleef, maar ook CODA heeft inmiddels anders besloten. ,,Voor CODA staat de veiligheid van bezoekers en medewerkers voorop”, meldt de instantie. ,,In lijn met het landelijke beleid met betrekking tot het coronavirus heeft CODA besloten haar deuren tot en met 31 maart te sluiten. CODA volgt daarmee de richtlijnen van het RIVM. De sluiting geldt voor CODA Museum, Café, Winkel, Archief & Kenniscentrum, Centrale Bibliotheek en CODA De Maten en CODA dok Zuid. De Jeugd- en Buurtbibliotheken in basisschool De Regenboog, De Bouwhof en in de Prinses Margrietschool blijven vooralsnog geopend. Ook de Boekenbus rijdt de gebruikelijke route. Eventuele wijzigingen worden onder andere op de website van CODA en via onze social media kanalen gecommuniceerd.

Omdat wij ons kunnen voorstellen dat in tijden van sociale quarantaine er geen beter gezelschap is dan een goed boek, biedt CODA al haar leden op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart in afgebakende tijdsvakken de mogelijkheid om nieuwe boeken te lenen, en oude in te leveren. Per tijdslot worden maximaal 100 personen toegelaten tot de bibliotheek. Het klantcontact zal, op basis van de richtlijnen van het RIVM, beperkt worden.”

De openstelling van de bibliotheekvestigingen vrijdag 13 en zaterdag 14 maart is per locatie als volgt:

CODA Centrale Bibliotheek vandaag en morgen
10.00 – 11.30 uur
13.00 – 14.30 uur
15.30 – 17.00 uur

CODA De Maten vandaag
13.00 – 14.30 uur
15.30 – 17.00 uur
18.30 – 20.00 uur

CODA De Maten morgen
10.00 – 11.30 uur
13.30 – 15.00 uur

CODA dok Zuid vandaag (dok Zuid is op zaterdagen regulier gesloten)
13.00 – 14.30 uur
15.30 – 17.00 uur

,,De leentermijn wordt verlengd met 4 weken. Daarnaast is het maximaal aantal te lenen boeken opgehoogd naar 15 items per abonnement. Dit geldt voor alle leningen en voor alle abonnementsvormen, met uitzondering van het mini-abonnement. CODA Centrale Bibliotheek, CODA De Maten en CODA dok Zuid zijn uitsluitend geopend voor het lenen en retourneren van boeken. Het is niet mogelijk te studeren of gebruik te maken van de internetcomputers in de bibliotheek. Ook het leescafé is gesloten. CODA Museum, Archief & Kenniscentrum, Winkel en Café zijn per direct gesloten. Evenementen, workshops en activiteiten zijn geannuleerd. Gekochte kaartjes en boekingen worden niet gerestitueerd maar zijn op een later moment opnieuw geldig. Museumkaartjes die op datum online aangeschaft zijn voor de periode van 12 tot en met 31 maart zijn eveneens op een later moment geldig.”

Markt en kermis

De gemeente Apeldoorn heeft laten weten dat de Voorjaarskermis aan de Voorwaarts en de markt zaterdag en maandag ‘gewoon doorgaan’. ,,Met de organisatie van de kermis is afgesproken dat er maximaal 100 mensen tegelijk op het terrein aanwezig zijn.” Horeca en winkels bepalen zelf of ze open blijven maar worden, net als bewoners, gevraagd om de richtlijnen van het RIVM te volgen, meldt de gemeente.

Collecte Reumaweek

Tientallen collectanten zouden van 16 tot en met 21 maart gaan collecteren in Apeldoorn. De organisatie laat weten dat de collecte niet doorgaat.

Bruidsbeurs Ja ik wil!

,,Wat een teleurstelling, we kunnen de bruidsbeurs van aanstaande zondag niet door laten gaan, vanwege de maatregelen door het coronavirus”, meldt Marian Krook-Lievestro. ,,Maar van uitstel komt geen afstel, we komen met een nieuwe datum. Hopelijk kunnen we deze na 31 maart bekend maken. We houden u op de hoogte.”

Voorjaarsexpositie PS20

,,We hebben onlangs de feestelijke opening van onze voorjaarsexpositie aangekondigd”, meldt een woordvoerder van Galerie PS20 aan de Nieuwstraat 9/11. ,,Als gevolg de recente ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus, voelen wij ons genoodzaakt om onze feestelijke opening niet door te laten gaan. Zolang de maatregelen en adviezen dat toelaten, zal de voorjaarsexpositie PS20 dagelijks te zien zijn:
van maandag tot en met zondag
van 14 maart tot en met 29 maart 2020
van 13.00 uur tot 16.00 uur.”

Wandelingen Apeldoorns Gidsen Collectief

Ben Verhoeven van het Apeldoorns Gidsen Collectief laat weten: ,,Het Apeldoorns Gidsen Collectief heeft i.v.m. de coronavirusuitbraak al haar activiteiten tot nader order, in ieder geval tot 1 april aanstaande, afgelast. Dit betekent dat de volgende wandelingen niet doorgaan:

  • De wandeling door de Indische Buurt op zaterdag 14 maart;
  • De wandeling op ’s Heerenloo/Groot Schuylenburg over het Apeldoornsche Bosch op zaterdag 21 maart;
  • De wandeling door de Parken op zondag 22 maart;
  • De wandeling door Hoog Soeren op zaterdag 28 maart.

Ook aangevraagde wandelingen t/m 31 maart zullen worden gecancelled. Betrokkenen krijgen daarover nader bericht.”

Aquacentrum Malkander

Vanwege het coronavirus is vandaag, maandag 16 maart besloten dat Aquacentrum Malkander tot nader order haar deuren sluit.

Meer informatie: https://malkander.nl/over-ons/actueel/malkander-vanwege-coronavirus-gesloten/448

Aventus

Onderstaand bericht ontvingen we van Aventus.

Lessen op school vervallen per 16 maart, onderwijs gaat door!

Ministerie OCW en de MBO Raad (de overkoepelende sectorraad voor het mbo) hebben vrijdagavond 13 maart gesteld dat het coronavirus een andere manier van onderwijs geven vraagt, ook voor het mbo. Dit in navolging van het advies voor het hbo en wo. Onder de huidige omstandigheden is het namelijk moeilijk om de kwaliteit en continuïteit van het onderwijs te waarborgen. Daarom worden er vanaf maandag 16 maart tot en met vrijdag 3 april geen lessen meer gegeven op de schoollocaties van Aventus. Het onderwijs gaat wel door in een andere vorm.

Geen lessen, wel onderwijs

Volgens het RIVM loopt de gezondheid in principe geen gevaar maar er is begrip voor onrust en onduidelijkheid. Dit vraagt om ander onderwijs dan normaal. Er is nu ruimte om als onderwijsinstelling zelf maatregelen te nemen. Naar aanleiding hiervan heeft het college vanbestuur besloten dat het onderwijs (in klassen en groepen) niet meer plaatsvindt in de gebouwen van Aventus. Dit besluit is voorlopig tot en met 3 april a.s. van kracht. De locaties blijven wel gewoon open. Aventus gaat het onderwijs daar waar mogelijk op een andere manier aanbieden. Bijvoorbeeld online, via skype of met extra huiswerkopdrachten. De studenten worden dinsdagmiddag over deze alternatieve vormen van onderwijs en hun studieprogramma rechtstreeks geïnformeerd.

Examens gaan door

De examenperiode staat voor de deur en Aventus neemt zijn verantwoordelijkheid voor een goede examinering. Dit betekent dat alle examens doorgaan en dat de studenten hierop in aangepaste vorm worden voorbereid. Tevens gaan binnenlandse stages gewoon door tenzij de stagebedrijven anders besluiten. Wat betreft de buitenlandse stages volgen wij de richtlijnen van het ministerie van Buitenlandse zaken.
Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze FAQ op www.aventus.nl/coronavirus.

Stichting Denksportcentrum Apeldoorn Dubbelbeek

Ook Stichting Denksportcentrum Dubbelbeek heeft in overleg met al haar huurders besloten tot nader bericht alle evenementen af te gelasten.

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch

,,Het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch zal tot en met 31 maart gesloten zijn ivm het coronavirus. Op onze website www.apeldoornschebosch.nl en Facebookpagina zullen we melden wanneer we weer open gaan. We zijn wel bereikbaar via de contactgegevens op onze website.” aldus het bericht. Gezien de gewijzigde omstandigheden zal dit gelden tot 6 april.

Stichting Röntgen Apeldoorn

Inloophuis Stichting ‘kLEEF! tijdelijk gesloten

Vanwege de landelijke maatregel sluit Stichting ‘kLEEF! tijdelijk het inloophuis tot en met maandag 6 april.
,,De sluiting is een veiligheidsmaatregel ter voorkoming/beperking van besmetting met het coronavirus, vanwege de kwetsbaarheid van onze gasten (mensen met kanker en hun naasten) en ter bescherming van onze grote groep vrijwilligers. Wij willen geen enkel risico nemen.”

Alle activiteiten zijn vanaf heden afgelast. Tevens zijn de volgende bijeenkomsten geannuleerd:
– 17 maart: themalunch
– 17 maart: bijeenkomst voor alleenstaanden met kanker
– 24 maart: fotowandeling
– 24 maart: gesprek met de bedrijfsarts
– 26 maart: bijeenkomst vrouwen met borstkanker
– 2 april: bijeenkomst voor twintigers met kanker.

Wanneer er iets verandert dan zal dit worden vermeld op facebook en op de website van de stichting. Voor vragen of gesprek zijn zij elke ochtend telefonisch bereikbaar via (055) 576 26 76.

De Klup Apeldoorn

De Klup Apeldoorn is gesloten tot in elk geval 6 april 2020. ,,Bij De Klup komen we veel in contact met kwetsbare mensen die een risicogroep vormen voor het coronavirus. De Klup
neemt daarom geen risico, mede omdat het gaat om een geheel nieuw virus waar mensen niet tegen ingeënt zijn. Het besluit is niet lichtvaardig genomen, want we zijn er als stichting juist om ontmoetingen mogelijk te maken, om de eenzaamheid te verlichten en om de vitaliteit bij iedereen te vergroten. Deze sociale onthouding zal zonder twijfel zwaar vallen bij veel deelnemers en vrijwilligers. Het onderlinge contact is om veel redenen van groot belang, maar in dit geval gaat het om een nog belangrijker goed: de gezondheid van velen…” meldt de Klup.

De Klup blijft gedurende de sluiting wel telefonisch en per mail bereikbaar. Houdt de website of facebook in de gaten voor nieuws.

Gemeente Apeldoorn

Geen vergaderingen gemeenteraad door coronavirus Door de meest recente ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft de gemeenteraad vandaag (16 maart) besloten om alle vergaderingen tot en met 9 april niet door te laten gaan. Dit betekent dat de Politieke Markt van 19 en 26 maart, de raadsvergadering van 2 april en de Ontmoeting van 9 april geen doorgang zullen vinden.

Missen we nog een belangrijke annulering van een evenement of is er een plek die voorlopig dicht is die ook in dit overzicht zou moeten? Laat het ons weten onder ons bericht op Facebook of mail naar redactie@apeldoorndirect.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!