Cziesso ziet Zwitsalhaven helemaal zitten

Donderdag 17 maart 2016

Door Redactie

Gemeente Apeldoorn

D66 Apeldoorn stelde een tijdje terug voor om een haven te maken bij de Zwitsal. Wethouder Detlev Cziesso blijkt dolenthousiast te zijn over het plan. ,,Water is in de kanaalzone prominent aanwezig. Een haven is dan zeker een optie waar je leuk kunt zitten en dingen kunt organiseren”, legt hij uit. ,,Ik zie de Zwitsal voor me als een onderdeel van de gehele kanaalzone waar je fijn kan verpozen. Ik kan me daar goed bij voorstellen dat een haven daar onderdeel van uit maakt. Water heeft een grote aantrekkingskracht op mensen en we hebben in Apeldoorn niet veel plekken waar je leuk aan het kanaal kunt zitten.”

Sowieso is Cziesso enthousiast over het hele terrein. ,,Het Zwitsalterrein zie ik als gebied om fijn te verblijven. Een gebied dat mensen prikkelt door de verscheidenheid van huurders. Ergens waar je bijvoorbeeld een biertje kunt drinken, kan e-karten, snuffelen in de tweedehandswinkel of kijken wat jongeren aan het doen zijn bij Tim Koldenhof. Een plek waar reuring is en waar ook echt iets gebeurt. Niet alleen ontspannen, maar echt iets doen. Zodat het terrein een waardevolle aanvulling biedt op de binnenstad.” De wethouder verwacht voor de zomer de toekomstvisie voor de toekomstvisie voor de hele kanaalzone met daarop antwoorden op vragen als ‘Hoe gaan we al het groen en de binnenstad met elkaar verbinden?’ en ‘Wat doen we met het kanaal?’.

Toch een kritische kanttekening. Een tijdje geleden was er volop reuring rondom de Zwitsallocatie waar jaren geleden de Zwitsalfabriek gevestigd zat. Toch lijkt het allemaal wat afgezwakt, al vestigen wel steeds meer bedrijven zich op het terrein aan de Vlijtseweg. ,,Stil is het zeker niet op Zwitsal”, meldt Ellen van den Berg van de gemeente Apeldoorn. ,,De huidige huurders zijn volop bezig met hun bloeiende ondernemingen, denk aan Tim Koldenhof Producties, Brouwerij De Vlijt en Foenix. Daarnaast zijn vorige maand maar liefst drie nieuwe ondernemingen geopend op Zwitsal, namelijk AREA055, Bounz Apeldoorn en het e-kartcentrum. Bovendien is de nieuwe website onlangs online gegaan.”

Op de vraag wat de plannen zijn voor de komende tijd, antwoordt ze: ,,De komende jaren zullen we Zwitsal verder ontwikkelen. Daarbij is het doel om in de leegstaande gebouwen functies binnen te halen die een toegevoegde waarde hebben voor de stad en voor Zwitsal zelf. Hoe we dit precies gaan doen wordt vastgesteld in de raad aan de hand van een toekomstvisie. Deze toekomstvisie wordt binnenkort besproken.”

Uiteindelijk wil de gemeente van het Zwitsalterrein een nieuw stedelijk gebied maken, meldt van den Berg. ,,Met een parkachtig karakter waarin het industriële karakter behouden blijft. Er zal een mix van functies plaatsvinden: ondernemen, recreëren en wonen. Zwitsal verbindt de wijken aan weerszijden: Zevenhuizen en De Parken. Zwitsal maakt in de toekomst optimaal gebruik van zijn centrale ligging in de stad en zijn ligging aan het kanaal. Zwitsal voegt een verblijfsgebied toe aan Apeldoorn en vormt programmatisch een aanvulling op dat wat er in de stad al is.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!