Dag van de Ondernemersdochter: samen ondernemen bij Central Park One Love

Vrijdag 19 januari 2024

Door Tristan Zandstra

Dit jaar wordt op 19 januari voor het eerst ooit de Dag van de Ondernemersdochter gevierd. Een dag waarop aandacht wordt besteed aan dochters die opgroeien in een ondernemersgezin. In Nederland zijn er 500.000 ondernemersdochters, ook Apeldoorn kent meerdere ondernemersdochters.

De kracht van ondernemersdochters

De auteurs, Heidi Los en Marcella Bos, hebben eind 2022 een boek uitgebracht genaamd ‘De kracht van ondernemersdochters’. In dit boek staan verschillende ervaringen die uitleggen hoe het is om op te groeien in een ondernemersgezin. Het kan namelijk veel impact op iemand hebben. Vanuit hun initiatief is de dag van de ondernemersdochter ontstaan. 

Wendie en Jazz van Central Park 

Bij de Central Park One Love, de plek waar je terechtkan voor kleding, koffie, kaarten en nog veel meer. Vanuit het pand aan de Kapelstraat werken moeder Wendie de Roos en dochter Jazz Diks met elkaar. Op het moment van schrijven is Jazz tijdelijk niet aan het werk. De foto van het duo boven het artikel is een archieffoto van vorig jaar, toen Jazz nog wel werkzaam was.

Wendie vertelt hoe het er in het verleden aan toe ging. “Toen Jazz nog een puber was, ging de samenwerking wel anders dan nu”, vertelt ze. “Ze kon mij vroeger niet als baas zien; nu zitten wij op hetzelfde niveau. De nieuwe start heeft daarbij geholpen.” Over de nieuwe start hebben wij eerder een artikel geschreven. “Ook door het hebben van dezelfde interesses wordt de band soepeler en beter,” vertelt Wendie.

Positieve terugblik

Jazz kijkt positief terug op haar jeugd als onderdeel van een ondernemersgezin. “Ik hoefde vroeger niet naar de kinderopvang en ben daardoor close gegroeid met mijn moeder. Ook heb ik veel geleerd over verantwoordelijkheid en hoe je als vrouw dingen zelf aanpakt.” De samenwerking met haar moeder vindt ze erg fijn. “Je bent altijd samen, je doet alles samen, dat is erg fijn en bijzonder”, aldus Jazz.

Wel zei Jazz dat de samenwerking niet altijd even makkelijk ging, “Er zijn periodes geweest waarin we elkaar de kop konden inslaan, maar uiteindelijk gaat dat beter omdat je met elkaar meegroeit en op elkaar ingespeeld raakt. Dan krijg je een band die je niet met andere werknemers hebt. In de toekomst hoop ik dat mijn eigen dochter meegroeit in ons ondernemersgezin, die vrijheid wil ik haar ook geven.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!