Dakloze Gerard plaatst bloemetjes tegen racisme

Donderdag 1 juni 2017

Door Daniel van Harmelen

Elke dag een nieuw bosje bloemen bij de Albert Heijn in het Apeldoornse centrum. Onkruid in een kartonnen bekertje, tussen graffiti en een klein beetje uit het zicht. Waar komen die elke dag vandaan? Het is een statement tegen racisme, ook al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen. Gerard plukt ze. En hij is er trots op.

Elke dag staat Gerard voor de Albert Heijn in het centrum. Hij is dakloos en heeft van het kleine pleintje voor de supermarkt zijn vaste stek gemaakt. Hij is bekend bij de vaste klanten van de buurtsuper, die hem graag zien. Op het kleine pleintje voor de supermarkt komt heel Apeldoorn langs, van alle soorten, vormen en maten. Hij ziet hoe mensen met elkaar omgaan, in de media, maar ook op straat. Hij wil een statement maken tegen racisme dat naar eigen zeggen nu hoogtij viert.

,,Je moet nooit te snel vooroordelen hebben. Er is nu zoveel racisme joh. Daarom ook die bloemetjes. De kleuren in de bloemetjes staan voor alle verschillende mensen die er zijn, en dat we elkaar moeten respecteren”, legt hij uit. ,,Het zijn trouwens juist de armere mensen, de mensen die het niet breed hebben, en buitenlanders die vaak een eurootje over hebben. Ik durf rustig te zeggen dat 80% van wat ik krijg van buitenlanders komt. Ook daarom moet je niet te snel oordelen over anderen.”

Hij vindt het niet erg dat de meeste mensen erlangs lopen zonder op of om te kijken. ,,Het gaat erom wat ik ervan vindt, het gaat om het idee. Hij besluit: ,,Die bloemetjes, dat is onkruid, zeggen mensen vaak. Maar deze bloemen zijn helemaal geen onkruid. Het zijn gewoon bloemen, en kijk ernaar. Mooie bloemen ook nog.”

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?