De groeten uit Arras “en France”

Woensdag 10 juni 2015

Door Peter Vroon

Amber de Wolde

Hoi Jook,

Vandaag schrijf ik ons 12’tje uit Arras, een Noordfranse stad waar we vandaag zijn. Vakantie heet dat. Een oude stad, die al in de 10e eeuw bestond. Toen was Apeldoorn waarschijnlijk een groot stuk bos met echt ongerepte natuur.

Het leuke van vakantie is dat je alles achter je kunt laten om vervolgens weer zin te krijgen om naar huis te gaan. Die zin heb ik nog niet. Deze vakantie ben ik aan het lezen. Ja, ja, ik lees. Met name het boek van Arnold Zweers: Popsporen. Het grappige is dat we van bijna dezelfde generatie zijn. Hij is 3 jaar ouder, maar wat hij schrijft over de popgroepen van vroeger is voor mij zo herkenbaar. We spreken over de tijd dat Theo Romkes waarschijnlijk net een jonge ambtenaar was en er nog lang geen Facebook bestond. Ja, alle nieuwsgaring ging waarschijnlijk via het dorpskrantje. Niks geen sociaal media rubriek van: er is weer veel te doen in Apeldoorn. Geen evenbrite kaarten voor een event zoals ” Stukslaan ” van Feber en Taalman. Nee, gewoon de tijd dat de hoofdstraat nog open was voor het verkeer en op donderdagavond werd afgesloten voor het verkeer in verband met koopavond.

Ik weet nog dat ik bij juwelier Stroboer mijn eerste 2 gaatjes liet prikken met kurk en naald. Daarnaast de koffiebranderij waar ook verse pinda’s gebrand werden. Ik kwam in de Tobbe en daar zat Arnold Zweers in het bestuur. Volgens zijn verhaal was dat een plek voor de alto’s en blowers. Dat klopt, ik deed dat ook en ik heb daar mijn vriendin en vrouw leren kennen. Zij 17 jaar en ik 19 jaar. Het gekke is dat ik Arnold niet heb gekend in die tijd. De Tobbe ging dicht want kakkerlakken warende baas.

Uiteindelijk heeft de jeugd toen Gigant gekregen. Maar daar nam ik toen niet aan deel. Inmiddels waren Christien en ik al getrouwd en Mattijs was al geboren. En ja, Jook toen kwamen er meer kinderen en de jaren 80. Wat er in de 80’er jaren muzikaal afspeelde weet ik niet, want alle tijd ging in de opvoeding zitten en het carrière maken in de zorgsector.

Door het lezen van Popsporen kreeg ik weer dat gevoel wat Arnold zo mooi verwoord in zijn boek over vernieuwing en verandering. En anno nu: wil ik weer die jaren terug. Nee hoor. Het is nu meer van hetzelfde. De vroegere Gigant-jeugd komt nu keurig in SamSam en in Het nieuwe Gigant, dat allang niet meer het rebelse heeft van ” De Tobbe”. De vrije geest van “De Tobbe” waait weer een klein beetje over Apeldoorn in de vorm van nieuwe muziekstijlen die je kunt horen in het nette Gigant en SamSam.

Inmiddels is het behoudende Apeldoorn van de jaren 70 een stad geworden, waarin er naast burgertruttigheid ook ruimte is voor de “vrije Tobbe ” gedachten. Maar Jook, Apeldoorn blijft vooral heel braaf.

Een groet uit ARRAS,
liefs
Peter

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!